26-12-16

Vlaams Parlement keurt nieuw radioplan goed

Vlaams Parlement keurt nieuw radioplan goed

 

Vorige week heeft het Vlaams Parlement het nieuwe radioplan van de Vlaamse mediaminister Gatz goedgekeurd. Het nieuwe plan voorziet in een focus op digitale radio via DAB+ en betekent een einde van de zogenaamde “ketenradio’s”.

 

file_21709.jpg

                                                                               Foto:fluxfm.nu

 

De FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) wordt met vier jaar verlengd tot eind 2021. Wel zullen deze radiozenders vanaf september 2018 ook via DAB+ moeten gaan uitzenden.

 

Daarnaast wil minister Gatz het luisteraanbod in Vlaanderen verruimen met een nieuwe categorie radiozenders: commerciële netwerkradio’s. Er komen vier netwerkradio’s met een dekking die vooral rond stedelijke regio’s is gesitueerd. Elk van deze radio’s zal meer dan 50% van de inwoners van Vlaanderen en Brussel bereiken.

 

Vast staat dat er één radiozender komt die Vlaamse en Nederlandstalige muziek zal brengen. De netwerkradio’s zullen een vergunning krijgen voor negen jaar. Ook zij zullen op DAB+ moeten uitzenden. De Vlaamse regering moet deze datum nog bepalen.

 

Ook voor de lokale radio’s zijn nieuwe frequentiepakketten samengesteld. Het frequentieplan voorziet dat er 131 lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Door het samenvoegen van frequenties kunnen er meer luisteraars bereikt worden aldus minister Gatz.

 

“Een groter maar toch lokaal afgebakend gebied maakt het ook makkelijker om reclame-inkomsten te verwerven. Die ingreep in het frequentieplan zorgt ervoor dat de lokale radio’s worden versterkt.”, aldus de minister.

 

Ook voor deze radio’s volgt in het voorjaar een oproep en ze krijgen een vergunning voor negen jaar. De lokale radiozenders worden niet verplicht om in DAB+ uit te zenden.

 

Minder goed nieuws is er voor de zogenaamde ketenradio’s in Vlaanderen als Top Radio, Family Radio en Radio Maria. Ketenradio’s kopen lokale frequenties op om er ‘nationale’ radio op uit te zenden. In het nieuwe frequentieplan is er geen ruimte meer voor ketenradio’s.

 

Het is de bedoeling dat de nieuw vergunde radio’s met hun uitzendingen kunnen beginnen vanaf 1 januari 2018. Het nieuwe frequentieplan van Minister Gatz is hier te lezen . Hier is ook een frequentieoverzicht te vinden.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.