24-01-17

NL:Nog geen afschakelmoment FM in zicht !

NL:Nog geen afschakelmoment FM in zicht !

 

Minister Kamp van Economische Zaken stelt voorlopig geen datum vast om de analoge radio via de FM af te schakelen. Dit heeft de minister op woensdag 21/12 j.l.gezegd tijdens het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Economische Zaken. De minister durft een afschakelmoment voor analoge radio “nog niet aan”.

 

395346480.jpg

 

In de toekomst zullen de uitzendingen via de analoge FM-band worden afgeschakeld en zullen er alleen uitzendingen via de digitale ether (DAB+) worden uitgezonden. In Noorwegen en Zwitserland wordt de ontwikkeling van digitale radio via de ether extra kracht bijgezet door een afschakeldatum voor de uitzendingen via FM te hanteren. In Nederland komt er voorlopig geen afschakeldatum voor analoge radio

 

De minister gaf tijdens de vergadering op woensdag 21/12 j.l.aan dat er momenteel 500.000 DAB+-radio’s zijn verkocht in Nederland. Kamp wacht voorlopig de ontwikkelingen van digitale radio via de ether af alvorens een afschakelmoment te bepalen.

 

De minister gaf aan dat Nederland “op het goede weg bezig is” met digitale radio via de ether maar er zal nog wel gewerkt moeten worden aan een verbetering van de dekking van DAB+. De minister durft het nog niet aan om momenteel een afschakelmoment te bepalen en minister Kamp vindt dat een dergelijke datum ook middels internationaal overleg moet worden vastgesteld.

 

Commerciële radiozenders moeten de komende jaren verder investeren in de dekking van hun digitale netwerken. Vooral de indoordekking zal moeten worden verbeterd. In ruil voor de investeringen in DAB+ zullen de vergunningen voor commerciële radiozenders worden verlengd vanaf 1 september 2017 voor een periode van vijf jaar. De minister verwacht in het eerste kwartaal van 2017 meer duidelijkheid te geven over de verleningsvoorwaarden.

 

Zoals eerder al bekend was geworden komt er in 2017 nieuwe DAB+-capaciteit beschikbaar. In februari vindt er een marktconsultatie plaats voor het veilen van deze frequenties. Deze capaciteit wordt hoogstwaarschijnlijk in de zomer van volgend jaar geveild. De extra digitale capaciteit komt dan rond september beschikbaar.

 

albrecht-dr-900-dab-radio-23064.jpg

 

Minister Kamp ziet de ontwikkelingen van 4G niet als concurrentie voor digitale radio via de ether. De minister geeft aan dat wanneer de consument de keuze heeft om het radiosignaal gratis uit de lucht te halen of te betalen via een databundel voor 4G de consument voor de gratis optie kiest.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.