23-01-17

DL: AFN stopt sterke FM-frequentie Frankfurt deze maand

DL: AFN stopt sterke FM-frequentie Frankfurt deze maand

 

De Amerikaanse legerzender AFN (American Forces Network) trekt zich steeds verder terug uit Duitsland. Nadat eerder al alle middengolffrequenties werden opgegeven, geeft AFN nu ook een sterke FM-frequentie op. Het betreft de 98.7 FM in de regio Frankfurt.

 

De frequentie 98.7 FM (50 kW) van de zender op de Große Feldberg, de hoogste bergtop in het Taunusgebergte, is in een groot deel van Rhein-Main gebied goed te ontvangen. In dit gebied liggen onder meer de steden Frankfurt, Wiesbaden, Mainz en Darmstadt en telt meer dan 3 miljoen inwoners.

 

Vanaf half januari is AFN alleen nog in de regio Wiesbaden te ontvangen op de frequentie 103.7 FM (50 W). Deze frequentie wordt momenteel door de landelijke publieke zender Deutschlandfunk gebruikt.

 

file_168439.jpg

 

Wat er precies met de sterke frequentie 98.7 FM gaat gebeuren is nog niet bekend, maar de kans is groot dat deze voor Deutschlandfunk wordt ingezet. Momenteel is deze publieke zender in het Rhein-Main gebied via een aantal zwakke frequenties te horen.

 

Steeds meer buitenlandse legerzenders geven hun sterke FM-frequenties in Duitsland op. Meer dan 60 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog trekken steeds meer tropen zich terug uit het land.

 

Zo begon de Britse legerzender BFBS Radio al in 2010 met het afstoten van sterke frequenties. Eerst in het Ruhrgebied en Bonn, maar later ook in het gebied binnen de stedendriehoek Hamburg – Bremen – Hannover en Braunschweig.

 

AFN heeft de afgelopen jaren vele middengolfzenders afgestoten. Begin november vorig jaar schakelde AFN zelfs de allerlaatste AM-zender in Duitsland uit. Nu is ook het afstoten van sterke FM-zenders gestart.

 

file_85736.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

AFN geeft ook sterke FM-frequentie Rijnland-Palts op 

 

De Amerikaanse legerzender AFN (American Forces Network) trekt zich nog verder terug uit Duitsland. Naast een sterke frequentie in de regio Frankfurt geeft het station ook een sterke frequentie in de regio Kaiserslautern, in de deelstaat Rijnland-Palts, op.

 

file_28237.jpg

 

In de regio Kaiserslautern was AFN te ontvangen via de frequentie 100.2 FM (7 kW).


Maar sedert woensdag 18 januari om 11 uur verhuisde de legerzender naar de frequentie 105.1 FM (200 W). De frequentie werd gebruikt door Deutschlandfunk. De landelijke publieke zender krijgt op haar beurt de 100.2 FM van AFN.

 

Niet alleen in Kaiserslautern, maar ook in het Rhein-Main gebied vindt frequentieruil plaats. AFN staat hier sterke frequentie 98.7 FM (50 kW) af aan Deutschlandfunk. De legerzender verkleinde haar uitzendgebied hier tot de regio Wiesbaden waar uitgezonden wordt op 103.7 FM (50 W).

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.