02-01-17

VS: Populaire artiesten dreigen van de radio te verdwijnen

VS: Populaire artiesten dreigen van de radio te verdwijnen

 

In de Verenigde Staten worden populaire artiesten als Pharrell Williams, Adele, Taylor Swift en U2 mogelijk vanaf januari niet meer op de radio te worden gedraaid. Radiostations liggen momenteel overhoop met GMR, dat de vergoedingen voor een flink aantal muziekauteurs regelt.

 

afstemschaal.jpg

 

Net als in België moeten ook de radiostations in de VS betalen voor het draaien van muziek. Waar in België SABAM de vergoedingen int voor vrijwel alle muziekauteurs, zijn het in de VS verschillende partijen.

 

Een van deze partijen is Global Music Rights (GMR). Deze partij int de vergoedingen voor 70 populaire artiesten waaronder Pharrell Williams, Adele, Drake, John Lennon, Smokey Robinson, Steve Miller, Taylor Swift, Tom Petty & the Heartbreakers en U2. Deze artiesten tellen voor ongeveer 7,5% van alle muziek die op de Amerikaanse radio gedraaid wordt.

 

Omdat het voor tienduizenden radiostations een onmogelijke taak is om individueel met alle auteursrechtenorganisaties te onderhandelen over de te betalen vergoedingen, laten zij dit over aan Radio Music License Committee (RMLC).

Alleen liggen de RMLC en de GMR nu met elkaar overhoop over wat radiostations moeten gaan betalen. Momenteel betalen radiostations in de VS tussen de $0,000186 en $0,000372 per luisteraar. GMR vindt dit bedrag te laag. Streamingdiensten als Spotify betalen bijvoorbeeld tussen de $0.006 en $0.0084 per gedraaide plaat.

 

Inmiddels is het conflict dermate hoog opgelopen dat beide partijen elkaar voor de rechter hebben gedaagd. GMR beschuldigd de RMLC van kartelvorming, terwijl de RMLC de GMR beschuldigd misbruik te maken van haar monopolie.

 

Mocht er voor 1 januari 2017 geen overeenkomst gesloten zijn tussen de GMR en de RMLC, dan dreigen populaire artiesten als Pharrell Williams, Adele, Taylor Swift en U2 van de radio te verdwijnen. Radiostations die hun platen dan toch draaien, dreigen een boete van $150.000 per overtreding te krijgen.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.