04-01-17

NL:Grootste kerstboom ter wereld brandt nog tot 6 januari

NL:Grootste kerstboom ter wereld brandt nog tot 6 januari

 

De lampjes van de Grootste Kerstboom ter wereld branden al sedert zaterdagavond 10 december even na 20.00 uur  op de 366,80 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein (Utrecht). De lichtjes in de vorm van een gigantische kerstboom zijn van heinde en ver te zien.

 

kerstboom.jpg

                                                       Foto:'Grootste kerstboom ter wereld' Erik Winkelaar

 

Het is dit jaar voor de 19e keer dat de Grootste Kerstboom ter wereld een baken vormt voor automobilisten en iedereen die er vanuit huis of tuin een blik op kan werpen, soms zelfs vanaf tientallen kilometers afstand.

 

De kerstboom in de Gerbrandytoren werd bedacht door Ton Westland in 1990 samen met zijn broer. Ze kregen het voor elkaar om in 1992 de lampjes voor het eerst aan te krijgen.

 

Het predicaat ‘grootste kerstboom ter wereld’ dankt de mast aan een vermelding in het Guinness Book of Records. Het hoogste punt van de toren is 366,8 meter.

 

Nadat vorig jaar nieuwe verlichting werd geïnstalleerd, is op basis van de eerste ervaringen de duurzaamheid en zichtbaarheid van de Grootste Kerstboom verbeterd. De 120 ledlampen zijn voorzien van een sterkere behuizing, nieuwe connectors en een verbeterde optiek. Hierdoor zijn de lampen beter bestand tegen de extreme omstandigheden tijdens het inhijsen en de winterse invloeden op grote hoogte.

 

Met de verbeterde optieken moet ook het led-licht egaler en beter verspreid worden. Bovendien staat de witte voet van de zendmast dit keer weer in de schijnwerpers, nadat deze vorig jaar helaas onverlicht moest blijven omdat de oude verlichting het had begeven. De nieuwe schijnwerpers zijn, net als de lampen in de mast, met een computer te bedienen.

 

De Grootste Kerstboom wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer masteigenaar Alticom, Sky Radio, Ampco Flashlight Rental, VolkerWessels Telecom BBIB en bijna drieduizend donateurs.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.