19-12-16

Duitsland:Groen licht voor 2e landelijke DAB+-netwerk

Duitsland:Groen licht voor 2e landelijke DAB+-netwerk

 

In Duitsland staan alle lichten op groen voor het starten van de verdeelprocedure voor een tweede landelijke DAB+-netwerk.

 

Donderdag 8 december j.l.hebben de ministers-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten goedkeuring voor de start van de verdeelprocedure voor het landelijke DAB+netwerk. Eerder al hadden de regionale mediaraden in Duitsland een akkoord gegeven.

 

In Duitsland bestaat momenteel één landelijk digitale ethernetwerk op kanaal 5C. Deze zogenaamde Bundesmux is ook in het Oostelijke deel van Nederland te ontvangen (maar ook in België in het grensgebied met Duitsland). Via dit netwerk zijn momenteel 13 radiozenders te ontvangen waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax en Klassik Radio. Dit netwerk wordt momenteel uitgezonden door meer dan 100 steunzenders in Duitsland. Hierdoor wordt meer dan 90 procent van de bevolking in Duitsland bereikt met dit netwerk.

 

Aangezien de capaciteit in het eerste landelijke netwerk volledig benut is, is er nu vraag naar een tweede landelijke netwerk via DAB+. Zowel om het netwerk te exploiteren als bij diverse radiozenders. De verwachting is dat met de goedkeuring op 8 december de verdeelprocedure vlug wordt opgestart.

 

Het tweede landelijke netwerk voor digitale radio in Duitsland gaat worden geëxploiteerd door één partij. Deze partij mag de capaciteit op het netwerk verhuren aan radiozenders of de capaciteit zelf gaan invullen. Onder andere Bauer Media en de Duitse vastgoedmanager Steffen Göpel zouden interesse hebben in het DAB+netwerk.

 

De verwachting is dat ergens midden volgend jaar de uitzendingen via het netwerk kunnen gaan starten.

 

Mediamagazine.nl

DAB+ Panasonic radio.jpg

Ontvangst in Vlaanderen van de NPO zenders

 

Wie in Vlaanderen in een grensstreek woont met Nederland ontvangt zeker en vast ook alle hierboven opgenoemde zenders (vette druk) in DAB+.Met een gewone (goedkope DAB+ radio, zie foto bovenaan) is in de streek rond Aalst geen ontvangst mogelijk (binnenhuis en met de sprietantenne) van de NPO radio zenders.Maar het radiosignaal zelf bereikt wél de Denderstreek want bij het scannen verschijnen alle opgenoemde NPO zenders in het display en worden opgeslagen in het geheugen.

 

Zelf concludeer ik er uit dat bij gunstige weersomstandigheden(atmosferische storingen bv.) het (soms) moet lukken om te luisteren naar de Nederlandse NPO zenders. 

 

Wat ontvangen wij zelf vrij goed?

 

Ondanks dat Vlaanderen ver achterblijft tegenover onze buurlanden valt er in de Denderstreek toch (al) wat te ontvangen tegenwoordig via DAB (de oude standaard) en DAB+.Jubelen doen we zeker niet want het aanbod is erg beperkt, enfin zeg maar zeer pover.We deden een proef op donderdag 8 oktober (2015) met bovenstaande foto (van vrij goedkope) Panasonic radio.

 

Meestal is het wel zo dat je ontvangst hebt oftewel gewoon helemaal niets...Ondergenoemde zenders zijn vrij goed te ontvangen.Even sprietantenne wat bijregelen kan het signaal wél flink bijsturen. Belangrijk om weten is ook dat onze radio binnen in huis staat...en dat we de sprietantenne voor onderstaande ontvangtest ook onaangeroerd lieten.Deze onderstaande radiozenders vlogen binnen...

 

Radio1 (VRT) DAB

Radio2 (VRT) DAB

Radio FG - DAB+

Radio Maria - DAB+

Radio Stad - DAB+

Sporza (VRT) DAB

Studio Brussel (VRT)DAB

Test Classic 21 (RTBF) DAB+

Test Musiq3 (RTBF) DAB+

Test Pure FM (RTBF) DAB+

Topradio-DAB+

VBRO Radio-DAB+

Viva Bruxelles (RTBF) DAB

VRT DAB+ test (momenteel signaal van Radio1) DAB+

BRF1 (RTBF) DAB

BRF2 (RTBF) DAB

Classic21 (RTBF) DAB

Club FM-DAB+

Family Radio-DAB+

Klara (VRT) DAB

Klara continuo (VRT) DAB

La Première (RTBF) DAB

MNM (VRT) DAB

MNM Hits (VRT) DAB

Nieuws+ (VRT) DAB

Musiq3 (RTBF) DAB

Pure FM (RTBF) DAB

Intussen is er ook de Engelstalige BBC World Service radio nog aan toegevoegd in DAB+.

 

DAB.jpg

 

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.