07-12-16

NL:Meer uitzenduren voor kleinvermogen middengolfzenders op 1395 kHz?

 

NL:Meer uitzenduren voor kleinvermogen middengolfzenders op 1395 kHz?

 

De vergunninghouders met een kleinvermogen zendvergunning op de middengolffrequentie 1395 kHz kunnen op korte termijn meer uren per dag gaan uitzenden.

 

Socol 403 transistor AM-LG.jpg

 

In Nederland wordt de middengolffrequentie 1395 kHz ingezet voor laagvermogen uitzendingen tot maximaal 100 watt. In de huidige zendvergunningen voor deze frequentie is het niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopgang uit te zenden op deze frequentie. Dit heeft te maken met het gebruik van deze frequentie in onder andere Albanië. In de avond- en nachtelijke uren kan dit storing opleveren als er zowel in Nederland als Albanië uitzendingen plaatsvinden.

 

Momenteel maakt Trans World Radio nog gebruik van de middengolfzender uit Albanië op 1395 kHz. De christelijke radiozender stopt echter met ingang van januari 2017 haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1395 kHz vanuit Albanië. Trans World Radio gaat met ingang van het nieuwe jaar gebruik maken van andere middengolfzenders in Europa om haar doelgroep via de middengolf te bereiken. Zo gaat de radiozender programma’s uitzenden via de middengolfzender van Radio Monaco (1467 kHz) en een middengolffrequentie vanuit Georgië (1548 kHz).

 

De zendinstallatie in Albanië zou in een slechte staat verkeren en er is geen geld om de installatie te renoveren. Trans World Radio was nog de enige radiozender die gebruik maakt van de zender nabij Tirana. De uitzendingen, die plaatsvinden in de avonduren, zijn door het grote vermogen dat gebruikt wordt, ook te ontvangen in Nederland.

 

Het stopzetten van de uitzendingen op 1395 kHz vanuit Albanië is goed nieuws voor de vergunninghouders van een kleinvermogenzender op 1395 kHz. Het Agentschap Telecom is voornemens om de uitzenduren van de vergunning op korte termijn uit te breiden van 23.00 – 20.00 uur. Dit heeft Mirjam Suurmeijer van het Agentschap Telecom
bevestigd tegenover Mediamagazine.

 

trans-world-radio.jpg

 

“Op dit moment is het nog onduidelijk wat er met de zender gaat gebeuren. Over de verdere plannen van Albanië met de zender zijn we met Albanië in overleg. We zijn voornemens om de huidige vergunningen voor kleinvermogen AM te wijzigen waarbij het niet is toegestaan om tussen 20.00 uur en 23.00 uur uit te zenden.”, aldus Suurmeijer in reactie op vragen van deze website over de uitbreiding van de uitzenduren op de middengolffrequentie 1395 kHz.

 

“De mogelijkheid bestaat dat na 1 januari 2017 een verdere verruiming van de uitzendtijden mogelijk zal zijn. Op dit moment kunnen we nog niet toezeggen dat dit een verruiming naar 24 uur per dag zal zijn. Zodra er meer bekend is zullen wij de vergunninghouders hierover informeren.”, aldus Suurmeijer van het Agentschap Telecom tegenover deze website.

 

Momenteel zenden onder andere Radio Seabreeze AM (Friesland) en Q-AM (Gelderland) uit via deze frequentie. Daarnaast zijn er diverse vergunningen afgegeven door het Agentschap Telecom voor radiozenders die haar uitzendingen nog niet hebben gestart.

 

Mediamagazine.nl

 

Lees ook: Trans World Radio stopt middengolfuitzendingen op 1395 kHz (3/11/2016)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.