15-01-17

NL:Technische toekomst KPN Digitenne (DVB-T) nog onzeker

NL:Technische toekomst KPN Digitenne (DVB-T) nog onzeker

 

Het is zeker dat Digitenne (DVB-T in Nederland, digitale TV via de ether) na 1 februari 2017 blijft uitzenden. Onduidelijk blijft echter nog in welke technische uitzendstandaard dit op langere termijn gaat zijn.

 

KPN heeft van minister Kamp van Economische Zaken een nieuwe uitzendvergunning voor digitale ethertelevisie tot en met 2030 gekregen. Daarvoor betaalt het telecombedrijf nul euro. Eén van de vergunningsvoorwaarden is dat KPN vóór 2020 overstapt van de huidige uitzendtechniek DVB-T naar de nieuwe standaard DVB-T2. Hierdoor kan men bandbreedte besparen en wordt het ook mogelijk om het zenderaanbod deels naar HD-kwaliteit op te waarderen en het zenderaanbod uit te breiden.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

De vergunningsvoorwaarde vermeldt alleen de overstap naar DVB-T2. Er wordt niet gesproken over gebruikte compressietechnieken. In Duitsland wordt DVB-T2 bijvoorbeeld aan MPEG4 en HEVC/H.265 gekoppeld. Deze koppeling is op dit moment het meest toekomstzeker en maakt zelfs het aanbieden van Ultra HD-kanalen mogelijk. Het is tevens ook de duurste en meest moeilijke optie. Zo kan men alleen met de interne tuner van de nieuwste modellen Ultra HD-televisies naar deze uitzendingen kijken. Dat kan ook met een losse tv-decoder maar omdat de nieuwste technieken gebruikt worden, zijn deze op dit moment nog erg prijzig. Alleen naar DVB-T2 in combinatie met MPEG4 en H.264 overstappen biedt als voordeel dat losse decoders goedkoper zijn en dat interne tuners van meer televisies de signalen kunnen verwerken. Grote nadelen zijn dan dat dit een overstap is naar niet de nieuwste techniek en dat hierdoor minder bandbreedte bespaard wordt.

 

KPN_logo.jpg

 

KPN wou op het moment dat dit artikel verscheen op TotaalTV (28/11/2016) niet ingaan op de vraag naar welke uitzendtechniek men in de toekomst Digitenne gaat opwaarderen. Dat liet het telecomberdrijf desgevraagd aan Totaal TV weten. Hierdoor blijft de technische toekomst van Digitenne nog onzeker. Meer over digitale ethertelevisie en Digitenne kon men lezen in de Digigids 2016 die gratis werd meegeleverd bij editie 25 van tv-gids Totaal TV.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.