31-01-17

Eerste zenders in nieuwe uitzendnorm zenden via satelliet uit

Eerste zenders in nieuwe uitzendnorm zenden via satelliet uit

 

Satelliettelevisie krijgt er in de komende jaren een nieuwe uitzendnorm bij. Het gaat om een verbeterde variant van DVB-S2. De eerste zenders in het nieuwe DVB-S2X zijn al opgedoken.

 

dvb-s2x.png

 

DVB-S2X heeft een efficiëntere compressie waardoor ten opzichte van de huidige standaard DVB-S2 men meer bandbreedte kan besparen. Hierdoor kan men op een transponder van een satelliet meer zenders plaatsen. DVB-S2X wordt door marktpartijen als belangrijk bij de doorgifte van Ultra HD-kanalen via de satelliet bestempeld. Het wordt voor aanbieders die een kleine afzetmarkt bedienen tevens makkelijker om een kwantitatief en kwalitatief zenderaanbod te leveren dat kan concurreren met aanbieders die via vaste netwerken tv-diensten aanbieden.

 

Voor professioneel gebruik zijn de eerste DVB-S2X-ontvangers op dit moment  beschikbaar. Voor de consument zijn deze ontvangers echter nog niet te koop. Wel zouden enkele modellen nieuwe Ultra HD-televisies beschikken over/voor DVB-S2X geschikte tuners. Maar de firmware van deze televisies zijn hiervoor op dit moment nog niet aangepast. De verwachting is dat dit jaar (2017) voor de consumentenmarkt werkende DVB-S2X-ontvangers beschikbaar komen. De satellietkijker kan dan ook op dit moment nog niet kijken naar een boeket van Zwitserse zenders van het Franse mediabedrijf TF1 die op de Eutelsat 33C-satelliet op 33° Oost wordt uitgezonden via de frequentie 12.612 GHz.(V) met SYM:10058 en FEC: 25/36 – DVB-S2X – 8PSK. De satellietverspreiding wordt als aanvoersignaal gebruikt.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

n.v.d.r.

Update :8/2/2017

Geert liet me ondertussen weten dat de ontvangers voor de gewone consument HIER al verkrijgbaar zijn voor een redelijke prijs (vanaf €209,90).Deze kan bv.al10 zenders simultaan opnemen en één weergave.

Astra heeft al demonstratiekanalen via DVB-s2x http://www.onastra.com/uhd 'gewone' 4K uitzendingen via het dvb-s2 formaat (heb je HEVC decoder nodig). Ook met HDR (high dynamic range)
 

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.