22-11-16

Zwitserland:Switch van DAB naar DAB+

Zwitserland:Switch van DAB naar DAB+

 

De publieke omroepen in Zwitserland maakten op 15 november j.l. de volledige overstap van DAB naar DAB+.

 

Tot die datum werden er zowel bij Duitstalige, Franstalige als Italiaanstalige publieke omroep in Zwitserland nog een aantal programma’s in de oudere DAB-norm uitgezonden.Maar sedert 15 novemberf zijn de programma’s van de betreffende omroepen alleen nog in de nieuwe norm DAB+- te ontvangen.

 

DAB.jpg

 

De Duitstalige omroep SRF zond bevoorbeeld in haar verzorgingsgebied de zenders SRF 1, SRF 4 News en SRF 4 Musikwelle nog uit de oudere DAB-norm. De SRF heeft dan vier jaar lang zowel in de DAB als DAB+-norm de genoemde programma’s uitgezonden. Aan die dubbele verspreiding kwam dus op 15 november rond 14.15 uur een einde.

 

Inwoners van Zwitserland die nog een oudere DAB-radio hebben zullen dus hun apparaat moeten laten vervangen voor een DAB+-variant. Daarnaast is via deze oudere DAB-radio’s ook nog vaak de mogelijkheid om de signalen via de analoge FM te ontvangen.

 

De vrijgekomen capaciteit zal worden ingezet om de radiokanalen Radio SRF 3 (Duitstalig), Couleur 3(Franstalig) en Rete Tre (Italiaans) in geheel Zwitserland via DAB+ te gaan doorgeven. Momenteel zijn deze zenders alleen te ontvangen in het verzorgingsgebied van de betreffende publieke omroep.

 

In Zwitserland zijn er plannen om vanaf 2020 de FM-verspreiding langzaam te gaan afbouwen, dit traject moet in 2024 zijn afgerond. Uit cijfers van eerder dit jaar blijkt dat al meer dan helft van de luistertijd in Zwitserland digitaal wordt doorgebracht. Dit gebeurt zowel via DAB+ als radio via Internet.

 

Informatie over de afschakeling van DAB in Zwitserland is te vinden op deze website.

 

Mediamagazine.nl

 

Lees ook: Digitale radio (Vlaams parlement)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.