15-11-16

Oostenrijk:ORF niet via DAB+

Oostenrijk:ORF niet via DAB+

 

De Oostenrijkse publieke omroep ORF gaat definitief geen uitzendingen verzorgen via de digitale ether (DAB+). Dit heeft de ORF woensdag bekend gemaakt.

 

DAB.jpg

 

De verwachting is dat er volgend jaar in Oostenrijk digitale radiocapaciteit wordt uitgeschreven in het land. Er zal een aanbesteding gaan plaatsvinden voor het bouwen van een digitaal netwerk dat een vrijwel landelijke dekking moet krijgen. De verwachting is dat 75% van de inwoners kan gaan luisteren naar de digitale signalen en dat ongeveer 15 zenders kunnen gaan uitzenden via het netwerk. Bij de eerste fase van het netwerk zullen tussen de 12 tot 16 dichtbevolkte gebieden van het digitale signaal worden voorzien.

 

De publieke omroep ORF zal op het netwerk niet te horen. De omroep ziet geen meerwaarde in DAB+ en ziet meer in combinatie tussen analoge radio en diensten via Internet. Ook mag de ORF geen extra radiokanalen gaan exploiteren via de digitale ether en zouden de kosten te hoog zijn voor de publieke omroep om zowel via de FM als DAB+ uit te zenden.

 

De ORF verwacht dat de techniek voor radio via Internet verder wordt verbeterd waarbij er eenvoudige apparaten op de markt komen waarmee via een Wifi en/of 3G of 4G-netwerk geluisterd kan worden naar de radio. De ORF doelt hierbij onder andere op de “Echo”. Een apparaat van Amazon dat met de stem kan worden bediend.

 

Diverse kleinere commerciële radiozenders hebben wel aangegeven geïnteresseerd te zijn in uitzendingen via DAB+. Er loopt al een proef met DAB+-uitzendingen in de regio van Wenen.

 

Het is nog niet duidelijk of de ORS, de zenderexploitant en tevens dochterbedrijf van de ORF, gaat meedingen aan de aanbesteding voor het bouw van het digitale ethernetwerk. Het bedrijf heeft daar nog geen besluit over genomen.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.