13-06-17

Nederland:Expositie over radiopionier Hanso Idzerda bij Beeld en Geluid

Nederland:Expositie over radiopionier Hanso Idzerda bij Beeld en Geluid

 

Op 6 november 2019 bestaat radio 100 jaar. In aanloop naar dit jubileum presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een aantal online tentoonstellingen op het internetplatform Google Arts and Culture.

 

 

De eerste expositie is gewijd aan radio- en omroeppionier van het eerste uur Hanso Idzerda.

 

Op 6 november 1919 's avonds tussen acht en elf uur werd 's werelds eerste radio-omroepprogramma uitgezonden. Vanuit zijn eigen studio aan de Haagse Beukstraat stuurde ingenieur en radiopionier Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda zijn radioprogramma de ether in.

 

AA485t.jpg

                                                                                               Foto:radiolaguy.com

 

Hij gebruikte hiervoor de door hemzelf ontworpen en gebouwde draadloze radiotelefoniezender met de roepletters PCGG. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis hoorden radio-amateurs in Nederland en Engeland niet de gebruikelijke Morse-signalen, maar muziek via hun radio-ontvangers. Idzerda ontdekte als eerste de kracht van het medium radio vóór ieder ander in Europa. Hij zond al concerten uit in Engeland voor de BBC bestond.

 

De online expositie belicht het werk en leven van Idzerda in al zijn facetten. Zijn aantekeningen, blauwdrukken, foto's, documenten, apparaten en reclamemateriaal geven zicht op zijn experimenten en ontwerpprocessen. Video's demonstreren onder andere de technische werking van zijn zender PCGG.

 

Beeld en Geluid beheert de rijke collectie van Idzerda, die hij zelf aangelegd heeft door een deel van zijn collectie in 1940 aan het Postmuseum te schenken. Verdere schenkingen, zoals die van zijn weduwe, resulteerden in de huidige omvangrijke collectie.

 

De ongeveer 80 objecten in de tentoonstelling zijn slechts een topje van de ijsberg. De collectie bestaat uit nog honderden andere documenten, getuigenissen en objecten van de radiopionier vanaf 1904 tot 1946. Beeld en Geluid blijft de online collectiepresentatie aanvullen met nieuwe exposities over Idzerda. In 2017 zijn er diverse exposities in Beeld en Geluid door de samenwerking met Google Cultural Institute.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.