07-11-16

Duitsland: Laatste middengolfzender uitgeschakeld

Duitsland: Laatste middengolfzender uitgeschakeld

 

In Duitsland is de allerlaatste reguliere middengolfzender uitgeschakeld. Op dinsdag 1 november (2016) heeft de Amerikaanse legerzender AFN haar uitzendingen op AM 1107 kHz in Beieren gestaakt. De middengolf is in Duitsland 93 jaar lang gebruikt voor radio.

logo AFN.jpg

Wie vandaag de dag de middengolf doorzoekt komt maar tot één conclusie: op AM wordt het steeds stiller om stiller.

 

De afgelopen jaren is het aantal radiostations dat uitzendt op de middengolf flink afgenomen. In diverse Europese landen, waaronder Nederland (én ook wel in Vlaanderen...geen VRT zenders meer op AM), zijn de publieke radiostations gestopt met uitzenden op AM.

 

De RTBF heeft er wél nog twee en wel La Première via 621 kHz. en VivaCité op 1125 kHz.De ontvangst in een groot deel van Vlaanderen blijft mogelijk.

De VRT heeft geen AM zenders meer in gebruik.

 

Een schril contrast met de jaren ’70 en ’80 toen de middengolf propvol zat. Duitse radiostations als Deutschlandfunk, NDR 2, WDR 2 en Europawelle Saar (tegenwoordig SR 1 Europawelle) waren tot ver in Nederland te ontvangen.

 

In de jaren ’90 keerde het tij. De populariteit van de middengolf daalde, omdat steeds meer luisteraars op FM afstemden. Toch duurde het nog tot 2005 voordat de eerste Duitse publieke omroep afscheid nam van de middengolf.

 

Inmiddels hebben alle publieke radiostations in Duitsland hun uitzendingen op AM gestaakt, waarbij de landelijke zender Deutschlandfunk vorig jaar in december de grootste was. Voor de omroep is naast FM ook DAB+ een alternatief. Digitale etherradio is met 8,24 miljoen verkochte ontvangers inmiddels niet meer weg te denken bij onze Duitse buren.

 

De laatste radiozender die nog met reguliere uitzendingen via de middengolf actief was in Duitsland, was de Amerikaanse legerzender AFN. Het station kondigde vorig jaar al aan ook te gaan stoppen op AM. Het afgelopen jaar werden daarom al meerdere zenders uitgezet. Met een klein beetje vertraging is dus op 1 november (2016) de laatste AM-zender van AFN in het Beierse Vilseck uitgeschakeld. Hiermee is de dinosaurus van de radio officieel uitgestorven in Duitsland.

 

17b6dbace2c3ff46bcbf1fda836abea9.jpg

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.