15-12-16

Amerikaans radiostation mogelijk FM-zendvergunning kwijt

Amerikaans radiostation mogelijk FM-zendvergunning kwijt

 

Een radiostation in de Amerikaanse stad Sacramento raakt mogelijk 10 jaar na een fatale plaswedstrijd alsnog haar licentie kwijt. Mediaregulator FCC heeft een hoorzitting bij de administratieve rechter gepland om te bepalen of de licentie van het station verlengd had mogen worden.

 

file_61414.jpg


In 2007 kwam 107.9 The End (KDND) negatief in het nieuws na een wedstrijd met fatale afloop. Het station organiseerde de wedstrijd ‘Hold Your Wee for a Wii’ tijdens het programma ‘The Morning Rave’.

 

Hierin maakten kandidaten kans op een Nintendo Wii spelcomputer. De opdracht was simpel: zoveel mogelijk water drinken zonder naar het toilet te gaan. Degene die dit het langst vol wist te houden, won de spelcomputer.

 

Eén van de kandidaten was de toen 28-jarige Jennifer Strange. Een aantal uren na de wedstrijd werd zij echter dood aangetroffen. Uit sectie bleek dat ze was overleden aan een overdosis water. Tijdens de wedstrijd had Strange binnen een paar uur tijd ongeveer 7 liter water gedronken.


Kort na het voorval besloot Entercom, eigenaar van The End, het complete ochtendteam te ontslaan. Onder meer Steve Maney (nu werkzaam bij Kiss 95.1/WNKS Charlotte), Lukas Cox (nu werkzaam bij B98FM/KRBB Wichita), Trish Sweet (nu te horen als Jayde Donovan bij 95 5 WPLJ New York), alsmede programmaleider Steve Weed.

 

Naast de politie stelde ook mediaregulator FCC een onderzoek in. De familie van Strange besloot het radiostation en eigenaar Entercom aan te klagen voor “dood door schuld”.

 

Dit mede omdat aan het begin van het spelletje een luisteraar in de uitzending te horen was die waarschuwde voor de gevaren van teveel water drinken. In 2009 werd Entercom veroordeeld tot het betalen van $16,5 miljoen aan de nabestaanden van de vrouw.

 


Nu, bijna 10 jaar later, krijgt het voorval alsnog een staartje. Mediaregulator FCC heeft een hoorzitting bij de administratieve rechter gepland om te bepalen of de licentie van het station in 2013 verlengd had mogen worden. Dit naar aanleiding van klachten van Media Action Center, een actiegroep die strijd tegen misdragingen in de media, en Ed Stolz, eigenaar van enkele concurrerende radiostations in de stad.

 

Tijdens de hoorzitting moet onder meer blijken of het station zich bewust was van de gevaren van de wedstrijd, verzuimd heeft de kandidaten te beschermen en te waarschuwen en of de zender entertainment boven veiligheid heeft verkozen. De hoorzitting vindt binnen negen maanden plaats.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.