27-04-18

Klokvaste radio of radiovaste klok, altijd atoomjuist !

Klokvaste radio of radiovaste klok, altijd atoomjuist !

 

Tegenwoordig zijn ze 'in' die radiogestuurde wekkertjes & uurwerken.Zelfs in (goedkope) weerstationnetjes Je kan ze kopen in alle prijsklassen van groot tot zeer klein, in alle maten en gewichten (regelmatig ook te koop in de Aldi’s…) én ze werken verdorie nog zeer precies ook!

dyn010_original_300_309_pjpeg__8e3f36f4214b9c96f319cf569df453bc_2.jpg

Gemakkelijk om mee te nemen, op de seconde nauwkeurig, eeuwige kalender... te veel om op te noemen. Instellen? Geen probleem... Je hoeft er echt geen techneut voor te zijn,laat staan dat je een electronica diploma nodig hebt.

 

Geen (meertalige) dikke boeken erbij met (soms onverstaanbare) instructies.Gewoon batterijtje erin en de zaak is in orde. Uiteraard komt er geen muziek uit (tenzij je je laat wekken maar dan is er wél een zoemer...). Ik heb het dan over de heel eenvoudige modelletjes want ze bestaan ook als klokradio, dan komt er nog muziek uit ook ! Maar, hoe werkt dat nu precies?

                    

Wel,het gaat hier om een DCF-klok, waarbij DCF staat voor Digital Clock Format. Het signaal komt van een atoomklok en wordt doorgestuurd door twee zenders in de buurt van Frankfurt (Duitsland). Het radiosignaal wordt uitgezonden op 77.5 kHz en dat is een zeer lage langegolf die erg ver draagt. Tot drieduizend kilometer. Een tip voor duivenliefhebbers... schaf er eentje aan, het vervangt perfect de 'biepjes' van de radio, althans voor zover ze daar nog gebruikt worden ...ze zijn niet meer bij alle radiostations beschikbaar en worden rariteiten.

 

Trouwens je hoeft u ook echt geen zorgen te maken bij de winter-zomertijd (omschakeling) instellingen want dit gebeurt allemaal ‘automatique ‘! 

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.