03-11-16

De toekomst van de regionale TV-zenders

De toekomst van de regionale TV-zenders

 

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaat de komende maanden met de regionale zenders overleggen over hoe het verder moet met de zenders. Volgens De Tijd wil de minister inzetten op meer samenwerking tussen de zenders en meer aandacht voor digitale inhoud. Het kabinet bevestigt aan deredactie.be dat er gesprekken worden gestart, maar wil nog niet dieper ingaan op de resultaten van een audit van de regionale zenders.

 

kaart.jpg

 

De huidige subsidieovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de verschillende regionale zenders in Vlaanderen loopt dit jaar af. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) gaat met de verschillende zenders rond de tafel zitten om te bekijken hoe ze in de toekomst gesteund kunnen worden.

 

De regionale zenders hebben de voorbije jaren hun inkomsten zien teruglopen tot het niveau van 2005, meldt De Tijd. De terugval van de inkomsten heeft vooral te maken met het verlies van inkomsten uit de advertentiemarkt.

 

Het zijn vooral de regionale zenders die niet samenwerken met een mediabedrijf of een samenwerkingsverband met andere zenders hebben die financiële problemen hebben. Het gaat om AVS, ROB TV, Ring TV en RTV.

 

TV Oost uit Oost-Vlaanderen, ATV uit Antwerpen en TV Limburg werken sinds 2014 samen en worden volgend jaar ondergebracht in Mediahuis. Ook de West-Vlaamse zenders WTV en Focus werken nauw samen in een bedrijf onder Roularta.

 

De minister van Media Sven Gatz wil dat de regionale omroepen werk maken van een strategisch plan. Dan kan de overheid met gerichte maatregelen de omroepen steunen. De jaarlijkse subsidie van 185.000 euro voor de verschillende omroepen zou worden geschrapt, maar niet voor eind volgend jaar.

 

De Redactie

 

TV Oost komt in handen van Mediahuis…

 

TV Oost ondergaat met hun exploitatiemaatschappij een gedaantewissel, zij komen in handen van Mediahuis dat ongeveer 2.000 mensen tewerkstelt, en een jaarlijkse omzet draait van 530 miljoen euro. 

 

tvo.png

 

De verschillende nieuwsmerken van Mediahuis zijn goed zijn voor een dagelijkse verkochte oplage van ruim 900.000 kranten en een online bereik van 2 miljoen unieke digitale nieuwsconsumenten op dagbasis. Corelio en Concentra zullen hun intentie om de voornoemde media-activiteiten over te hevelen naar Mediahuis eerstdaags aanmelden bij de bevoegde mededingingsautoriteiten. Aan de programma’s van TV Oost verandert er niks, de exploitatiemaatschappij De Buren waaronder TVL, ATV, TV Oost, en Evenaar verhuizen naar Mediahuis.

 

De zendvergunning is nog steeds in handen van de vzw ADS Kanaal 3, dat tot in 2006 onder die naam uitzond, nadien werd de naam gewijzigd in TV Oost. De nieuwsredactie van TV Oost rapporteert nog dagelijks aan vzw ADS Kanaal 3, de uitzendingen zullen verder verzorgd worden in de televisiestudio’s in Sint-Niklaas. De zender bereikt de kijkers uit het oosten van Oost-Vlaanderen, een gebied van zo’n 600.000 inwoners, verspreid over 27 steden en gemeenten, met onder meer Aalst, Denderleeuw,Dendermonde, Geraardsbergen, Lokeren, Ninove, Sint-Niklaas en Zottegem...

 

Persregio Dender

 

Regionale omroepen in neerwaartse spiraal

 

De regionale omroepen in Vlaanderen zitten gevangen in een neerwaartse spiraal. Dat stond te lezen in het verslag van een audit in opdracht van de Vlaamse overheid, waarover dagblad De Tijd op 26 oktober j.l. berichtte. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) krijgt in het rapport de raad de bestaande steunregeling voor de regionale omroepen - die eind dit jaar afloopt - niet te behouden.

 

Camera.jpg

 

In vijf jaar tijd zagen de omroepen hun gezamenlijke inkomsten met 10 miljoen euro teruglopen, tot het niveau van 2005. Ondanks aanhoudende besparingen dook zowel hun gezamenlijke bedrijfswinst (ebit) als de winst voor belasting de voorbije drie jaar in het rood, en zelfs op cashbasis hebben de omroepen nauwelijks overschot.Volgens de audit kunnen de huidige samenwerkingsovereenkomsten met de regionale omroepen - die eind dit jaar aflopen - beter stopgezet worden. Dat betekent ook dat de omroepen de bijbehorende subsidies verliezen. Ze krijgen 185.000 euro per jaar (210.000 voor RTV, omdat die omroep aparte journaals maakt voor de Kempen en Mechelen), wat de kostprijs voor de Vlaamse regering op 1,69 miljoen euro brengt. De subsidies zijn goed voor 3 à 7 procent van de inkomsten van de regionale omroepen.Pas als alle omroepen werk maken van een strategisch plan heeft het zin dat de overheid bijspringt met gerichte maatregelen, klinkt het. Volgens De Tijd lijkt Gatz geneigd de aanbevelingen te volgen.

 

Het Laatste Nieuws

 

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.