24-10-16

De vader van o.a."Dad's Army", is overleden

De vader van o.a."Dad's Army", is overleden

 

In Groot-Brittannië is de tv-producer Jimmy Perry overleden. Hij was 93. Voor de iets meer ervaren tv-kijkers was Perry de man achter erg populaire komische series, vaak tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Onder meer "Dad's Army" of "Daar komen de schutters" was één van zijn belangrijkste creaties.

 

-jimmy.jpg

 

Perry werd in 1923 in Londen geboren. Hij was te jong om in de oorlog naar het leger te gaan, maar werd wel ingelijfd in de Home Guard, een verzameling van mannen die veelal te oud waren om te gaan vechten, maar in uniform wel het thuisfront moesten bewaken.

 

Die ervaringen inspireerden hem voor de komische serie "Dad's Army" die in 1968 door de BBC op het publiek werd losgelaten en negen jaar lang erg populair was. In Nederland en bij ons kwam de serie op de buis onder de naam "Daar komen de schutters". Het was een erg absurde serie in zwartwit over een aantal oude knarren die het thuisland moesten bewaken in afwachting van een Duitse invasie die er nooit gekomen is.

 

p0249wpk.jpg

"Dad's Army"

 

Perry schreef ook het scenario voor "It Ain't Half Hot Mum", een erg politiek incorrecte serie over Britse soldaten die tijdens de oorlog rondliepen in de jungle in Birma, nu Myanmar genoemd.

 

U zal wellicht ook "You Rang M'Lord?" kennen, een parodie op die andere populaire BBC-serie "Upstairs Downstairs" over het wedervaren van een rijke familie in een Londens herenhuis en het al dan niet onderdanige huispersoneel aan het begin van de 20e eeuw.

 

you.jpg

"You Rang M'Lord?"

 

Perry schreef ook de muziek voor vele van zijn series en kreeg in 1978 de hoge onderscheiding OBE (Order of the British Empire). Lang voor het "Don't mention the war" van John Gleese in het legendarische "Fawlty Towers" was Perry de eerste die het Britse publiek kon doen lachen met een oorlog die velen onder hen zelf nog meegemaakt hadden.

 

De Redactie

 

n.v.d.r.

 

De eerste jaargang van Dad's Army werden in zwart-wit opgenomen.Waarschijnlijk wegens groot succes werden de latere afleveringen in kleur opgenomen.In 1971 werd zelfs een bioscoopfilm gelanceerd van de serie.Afleveringen van de serie kan je regelmatig nog bekijken via BBC Entertainmant mét Nederlandstalige ondertitels.Ook op de BBC zelf worden afleveringen soms herhaald.BBC Entertainmant is in Vlaanderen te bekijken via Telenet en zit in het basispakket.

 

Dad's Army - Big Guns - 'Always somebody ready to interfere'... NL Ondertiteld

 

De serie draait om een peloton van de British Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), dat in de Tweede Wereldoorlog in het fictieve plaatsje Walmington-On-Sea actief was. Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat voor de rest bestaat uit de enthousiaste korporaal Jones, sterkeverhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker.

 

De opnames werden gemaakt in het graafschap Norfolk, in het stadje Thetford. Daar is ook een museum gevestigd over de televisieserie.

Op de website van de BBC leest u ook wat meer over de serie,klik HIER.

Over de TV serie 'Dad's Army' lees je HIER meer.

Ook HIER

Op de toenmalige BRT werd de serie 'Dad's Army' in eerste instantie uitgezonden na het journaal van 19u30 in de jaren '70.Toen ging het over één aflevering per week.Later werd de serie herhaald (van maandag t/m donderdag zelfs één aflevering) op de BRTN. 

Ook de serie 'You Rang M'Lord?' werd herhaald op de BRTN, ik vermoed op TV2.

 

 

                                  You Rang M Lord-Yes Sir, That's My Baby

Tijdsbalkje rood.gif 

 

10:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.