05-12-16

Duitsland: Ook Bauer Media wil 2e landelijke DAB+net

Duitsland: Ook Bauer Media wil 2e landelijke DAB+net

 

De roep naar een tweede landelijke DAB+net in Duitsland wordt steeds groter. een tijdje geleden werd bekend dat ook Bauer Media zich aan gaat melden om dit nieuwe DAB+net te mogen exploiteren. Het is de bedoeling dat de nieuwe multiplex volgend jaar zomer in de lucht is.

 

Duitsland kent momenteel vele regionale DAB+netten, maar slechts één landelijk net. Hierop zijn momenteel 13 radiostations te ontvangen, waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax, Energy, Schwarzwaldradio en Klassik Radio. Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van dit DAB+net. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110, waardoor ontvangst in 92% van Duitsland mogelijk is.

file_23832.jpg

DAB+ heeft er voor gezorgd dat er voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether mogelijk werd. En de digitalisering gaat hard, want inmiddels zijn er in Duitsland al meer dan 8,24 miljoen DAB+radio’s verkocht. Volgend jaar wordt het landelijke aanbod mogelijk nog groter, want er zijn vergevorderde plannen voor een tweede landelijke DAB+net.

 

Eerder dit jaar werd bekend dat voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel een deel van zijn vermogen wil investeren in digitale etherradio en een aanvraag gaat doen voor de exploitatie van een tweede landelijke DAB+net.


Een tijdje geleden werd  ook bekend dat ook Bauer Media, gevestigd in Hamburg zich aan gaat melden om het tweede landelijke DAB+net te mogen exploiteren. Daarmee wil Bauer ook in Duitsland te willen uitbreiden met radio.

 

Ondanks dat Bauer Media, met radiostations in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen, één van de grotere spelers is in de Europese radiowereld, is de rol in thuisland Duitsland zeer klein. Bauer heeft alleen in de regionale commerciële zender Radio Hamburg een belang van 25%. In Duitsland is Bauer vooral actief als uitgever van populaire tijdschriften als Bravo, Cosmopolitan, Auto Zeitung en TV Movie.

 

De tweede landelijke DAB+multiplex is voor Bauer de mogelijkheid om gelijk een belangrijke speler op radiogebied te worden in Duitsland, alsmede landelijke radio te exploiteren. In het buitenland heeft het mediaconcern hier al voldoende ervaring mee.


 Zo is Bauer in het Verenigd Koninkrijk mede-eigenaar van het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio, waarop populaire digitale kanalen als Kisstory, Absolute 80s en Planet Rock uitzenden. In Noorwegen is Bauer actief via DAB(+) met de landelijke stations Radio Norge, Kiss, Kisstory, Radio Rock en Radio Soft.

 

In Denemarken is Bauer via DAB(+) actief met landelijke zenders als Radio 100, Nova, Pop FM, MyRock, The Voice en Radio Soft. Daarnaast is het mediaconcern momenteel in de race om het het landelijke DAB+net voor commerciële radio te mogen exploiteren.

 

Ook in Duitsland wil Bauer deze rol op zich nemen. Tegenover het vakblad “Werben & Verkaufen” vertelde topman Andreas Schoo: “We weten uit het Verenigd Koninkrijk dat DAB een ongelofelijke drijfveer voor inovatie, bereik en nieuwe doelgroepen is. Duitse radio-ondernemers doen zichzelf geen plezier als ze dit bereik laten varen.”

 

Om de inschrijving voor Duitsland in te vullen, heeft Bauer inmiddels intern expertise uit Engeland en Scandinavië gehaald.


De voorbereidingen voor het tweede landelijke DAB+net in Duitsland zijn inmiddels in volle gang. Als alles volgens planning verloopt volgt eind dit jaar de verdeling. Het is de bedoeling dat de complete exploitatie bij één partij wordt weggezet, die de capaciteit zelf mag invullen of verhuren aan andere partijen. De ingebruikname van de nieuwe multiplex zou volgend jaar zomer al plaats kunnen vinden.

 

DAB.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.