17-10-16

Radio1:"Pastorale" is mooiste nummer van "De Lage Landen"

Radio1:"Pastorale" is mooiste nummer van "De Lage Landen"

 

Luisteraars van Radio 1 en de Nederlandse zender NPO Radio 5 hebben "Pastorale" van Ramses Shaffy en Liesbeth List verkozen tot het mooiste nummer van "De Lage Landen". De afgelopen zaterdad 15 oktober-de hele dag lang-waren zowel op onze Radio 1 als op NPO Radio 5 klassiekers uit de Nederlandstalige muziekgeschiedenis te horen. Maar de eerste, unieke muzikale taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland is dus geëindigd met een overwinning voor Nederland.

 

183538933.jpg

 

Het was de eerste keer dat een Vlaamse en Nederlandse radiozender samen een gemeenschappelijke muzieklijst uitzonden. Ook de locatie van de uitzending was uniek en letterlijk een grensgeval want het Vlaams-Nederlandse presentatieduo Jan Hautekiet (Radio 1) en Hans Schiffers (Radio 5) praatte de nummers aaneen vanuit een bistro in Baarle-Nassau, op de grens van Vlaanderen en Nederland.

 

Luisteraars konden sinds 3 oktober stemmen uit een suggestielijst van 100 nummers. Meer dan 18.000 luisteraars brachten uiteindelijk hun stem uit.

 

"Pastorale", mag dan wel een Nederlands nummer zijn maar heeft ook een grote Vlaamse inbreng doordat de akkoorden van de hand zijn van de Vlaamse muzikant Bert Paige, merkte presentator Hans Schiffers op.

 

In de uiteindelijke lijst had Nederland met 60 titels het overwicht, met 60 Nederlandse titels en 42 verschillende Nederlandse artiesten tegenover 40 Belgische titels en 28 verschillende Belgische artiesten.

 

De oudste nummers die afgelopen zaterdag te horen waren, dateren uit 1965. "Mijn vlakke land" van Jacques Brel en "Het dorp" van Wim Sonneveld. Boudewijn De Groot (5 keer), Raymond van het Groenewoud en The Scene (beiden 4 keer) en Louis Neefs, Ramses Shaffy en Wim De Craene (3 keer) werden het vaakst genomineerd.

 

4106931826.jpg

De Top 10

 

De uiteindelijke top 10, waarvoor de luisteraars afgelopen zaterdag tot 15 uur vandaag konden stemmen:10. Kronenburg Park van Frank Boeijen
9.   Tim van Wim De Craene
8.   Iedereen is van de wereld van The Scene
7.   De zotte morgen van Zjef Vanuytsel
6.   Mijn vlakke land van Jacques Brel
5.   Het dorp van Wim Sonneveld
4.   Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud
3.   Testament van Boudewijn de Groot
2.    Mia van Gorki
1.    Pastorale van Liesbeth List en Ramses Shaffy

 

De volledige lijst kunt u nalezen op de website van Radio 1.

 

Als extraatje kregen de luisteraars zaterdag ook elk uur een mix van Belgisch en Nederlands nieuws, gelezen door Lode Roels en Marjet Krol.

logo Radio 1 (VRT).jpglogo npo radio 5.jpg

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.