10-01-17

Nederland:Beeld en Geluid zet uitzendingen eerste commerciële radio online

Nederland:Beeld en Geluid zet uitzendingen eerste commerciële radio online

 

Reportages over roeiwedstrijden, 75 jaar Vondelpark, het circuit van Zandvoort, en een verslag over de eerste lijnvlucht van Nederland naar Nederlands Indië; muziek en nostalgische rapportages over het alledaagse leven in Nederland stonden centraal tijdens de uitzendingen van de eerste commerciële radiozender Philips Omroep Holland-Indië (Phohi).

 

Radio uitzending 1927.jpg

                                                                                                     Foto: Beeld & geluid Nederland

 

Beeld en Geluid digitaliseerde meer dan 500 uitzendingen (tussen 1927-1940), bewaard op ruim 1000 '78-toeren-platen', en stelt deze sedert korte tijd geleden online beschikbaar.

 

De uitzendingen zijn alleen via BeeldenGeluid.nl te beluisteren.

 

Hoe ver komen radiogolven? Dat was de vraag die zendamateurs bezighield aan het begin van de twintigste eeuw. De bevestiging van ontvangst door een andere zendamateur was minstens zo belangrijk als het zenden zelf. Hoe verder je kwam des te beter. De ingenieurs van Philips wilden de Nederlandse koloniën bereiken, dat lukte hen in 1927.

 

Het was het begin van bijzondere uitzendingen vanuit Nederland naar de andere kant van de wereld. Op 1 juni 1927 spraken Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana tot de landgenoten in Nederlands-Indië. De reacties waren overweldigend. De vaderlandse pers schreef dat 'dankzij het technisch vernuft van een Nederlandse onderneming Moederland en Koloniën ineens zoveel dichter bij elkaar waren gebracht'.

 

inbeng-logo.jpg

Phohi


Phohi zond uit van 1927 tot 1930 en van 1934 tot de Duitse bezetting in mei 1940. De Wereldomroep die in 1947 werd opgericht, nam de taken daarna waar. In 2000 droeg Philips de collectie over aan Beeld en Geluid. Dankzij het project Beelden voor de Toekomst kon Beeld en Geluid de collectie digitaliseren en zo breed mogelijk beschikbaar stellen voor open hergebruik. De hele collectie is te beluisteren op BeeldenGeluid.nl.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Radio  1927.jpg

                                                                                               Foto:geheugenvannederland.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.