30-09-16

Frankrijk: Dit jaar al 70.000 DAB+ontvangers verkocht

Frankrijk: Dit jaar al 70.000 DAB+ontvangers verkocht

 

Ook in Frankrijk zit digitale etherradio momenteel in de lift. In de periode juli 205 tot en met juni 2016 zijn er maar liefst 70.000 DAB+radio’s over de toonbak gegaan. Dit terwijl DAB+ in een handvol steden te ontvangen is en de grote commerciële netwerken ontbreken.

 

Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. In Lyon wordt er al enige tijd getest met DAB+.

 

file_77283.jpg

 

De lancering van digitale etherradio kende een moeizame start in Frankrijk. Grote radiogroepen als RTL, NRJ en Lagardère zien niets in DAB+, omdat dit voor meer concurrentie in de ether zorgt. Ook Radio France wilde lange tijd niets van DAB+ weten, maar sinds vorige maand is de publieke omroep toch begonnen met testuitzendingen in Parijs.

 

Ondanks dat de grote France radiogroepen weigeren te investeren in DAB+, blijkt de techniek wel degelijk aan te slaan bij luisteraars. Het afgelopen jaar werden er in Frankrijk maar liefst 70.000 DAB+radio’s verkocht, zo meldt “La Lettre Pro.” Een stijging van 32%. Saillant detail is dat overall verkoop van radio’s juist 5% daalde.

 

DAB+ logo.png

 

De komende jaren zal DAB+ in nog meer Franse steden en regio’s uitgerold gaan worden. Momenteel loopt een verdeelprocedure voor Lille, Lyon en Straatsburg. Verwacht wordt dat de uitzendingen hier in 2017 gaan starten. Tot en met 2023 wordt ruimte op meer dan 100 lokale/regionale multiplexen verdeeld.

 

RadioNL  (Martin Slijper)

Tijdsbalkje rood.gif 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japan:NHK in 8K

Japan:NHK in 8K

 

De Japanse publieke omroep NHK heeft op 1 augustus jl.de eerste reguliere televisieuitzending met 8K-kwaliteit uitgezonden. 

 

nhk8k.jpg

 

8K-beeldkwaltiteit staat voor een resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels, zestien maal groter dan Full HD en viermaal groter dan 4K. 

 

De satellietzender van NHK zond een combinatie van 4K- en 8K-materiaal uit, tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Tijdens de Olymische Spelen in Rio zonden ze ook langer uit in die beeldresolutie. In 2020, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, moet de zender volledig in 8K-uitzenden.

 

Ook werden onder meer de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 en de hoogtepunten van het carnaval in Rio in 8K-kwaliteit getoond, zo bleek uit de programmering van de zender. 

 

NHK heeft een goede reputatie op het gebied van nieuwe beeldstandaarden. Het onderzoekslaboratorium van de omroep demonstreerde al in 2002 de eerste versie van de 8K-beeldkwaliteit, en toonde in 1989 al een vroege, analoge versie van de HD-kwaliteit.

 

pdf8k.jpg

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-16

Grote platenlabels strijden tegen rippen via YouTube

Grote platenlabels strijden tegen rippen via YouTube

 

De grote platenlabels hebben naast muziekpiraterij een nieuw doelwit gevonden om tegen te strijden. Het rippen van muziek van YouTube is volgens de platenmaatschappijen een "belangrijke bedreiging". Ze hebben daarom de Duitse website YouTube-mp3.org aangeklaagd.

 

 

Via die website kunnen gebruikers met een paar muisklikken gratis mp3-bestanden maken van filmpjes op YouTube. Veel platenlabels zetten videoclips op YouTube en zeggen dat de mp3-dienst hun omzet kost.Volgens de aanklacht is er sprake van copyright-inbreuk. De platenlabels eisen dan ook een schadevergoeding. Ook willen ze dat de site onbereikbaar wordt gemaakt.

 

De Standaard

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Het gaat goeie kant op met DAB+

NL:Het gaat goeie kant op met DAB+

 

In Nederland zijn inmiddels al 439.000 DAB+radio’s verkocht. Dit blijkt uit cijfers van WorldDAB, de de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale etherradio. Het betreft cijfers tot en met het tweede kwartaal van dit jaar en is inclusief auto’s die geleverd zijn met DAB+.

 

85223_1_1424393058_zoom.jpg

 

Tijdens de “Dag van de Digitale Radio” in juni werd al bekend dat er in de periode van april 2015 tot en met maart 2016 108.000 ontvangers voor DAB+ zijn verkocht. In dezelfde periode een jaar daarvoor waren dit er 63.000. Het eerste kwartaal van dit jaar werden er 27.000 DAB+ontvangers verkocht.

 

Ook het aantal auto’s met een DAB+radio aan boord is flink gestegen. In 2015 waren dit er 77.144. Het jaar daarvoor nog slechts 22.800.

 

Nederland kent hiermee de snelste start van DAB+ ter wereld.

 

De landelijke commerciële radiostations zijn sinds het derde kwartaal van 2013 in vrijwel heel het land via DAB+ te ontvangen. Aan optimalisatie van de ontvangst wordt gewerkt. De NPO schakelde in datzelfde jaar om naar DAB+ en heeft haar netwerk het afgelopen jaar al flink verbeterd. De regionale omroepen gingen vorig jaar pas van start via DAB+.

 

Het voordeel van DAB+ is dat het gratis uit de lucht te halen is, net als FM, en dat er dus geen internetverbinding nodig is.

 

Momenteel zegt 24% van de Nederlanders dat hij/zij van plan is om een DAB+radio te gaan kopen. Om de bekendheid van digitale etherradio te vergroten zijn er momenteel weer spotjes op diverse radiozenders te horen.

 

Daarnaast wordt er van 3 tot en met 7 oktober opnieuw de “Week van de Digitale Radio” georganiseerd. Deze week wordt op 7 oktober afgesloten met een speciale pop-up zender via DAB+, waaraan deejays van de verschillende radiostations meewerken.

 

DAB+luisteren naar radio.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-09-16

Canvas:Dirk Tieleman even terug op het VRT scherm

Canvas:Dirk Tieleman even terug op het VRT scherm

 

Voormalig VRT-journalist en schermgezicht Dirk Tieleman (foto VRT) keert vanavond heel even terug naar de openbare omroep. Tieleman (76) heeft een korte reportage gemaakt over de betonstop, die vanavond wordt uitgezonden op Canvas. Dat schrijven onder meer Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

 

1.jpg

 

Tieleman presenteerde verschillende nieuwsprogramma's op de VRT. Zo was hij onder meer het gezicht van "Koppen" bij de opstart van het reportageprogramma, en presenteerde hij "Terzake" en "Panorama". Tieleman is intussen al 10 jaar met pensioen, al schrijft hij nog boeken en geeft hij geregeld communicatieadvies.

 

Nu heeft hij, naar eigen zeggen "op vraag van de VRT", de journalist in zichzelf nog eens naar boven gehaald. Voor "4X7", een Canvasprogramma waarin per aflevering 4 documentairemakers van alle slag de kans krijgen om in 7 minuten hun verhaal te vertellen, maakte hij een reportage over de betonstop.

 

"Ik ben blij dat ik nog eens uit mijn sloffen mag schieten", zegt hij daar zelf over. De beloofde betonstop in 2050 komt volgens Tieleman te laat. "Een derde van Vlaanderen is volgebouwd, en dagelijks komen er nog twee voetbalvelden beton bij. Die situatie is onhoudbaar", klinkt het.

 

canvas logo nieuw 2015.jpg

De Redactie

 

Lees ook:Dirk Tieleman terug op het scherm via VT4 (28/1/2011)

 

tijdsbalkje rood

08:43 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuw:Facebook, Twitter en publieke omroepen gaan samen nieuws checken

Nieuw:Facebook, Twitter en publieke omroepen gaan samen nieuws checken

 

Verschillende technologiebedrijven en nieuwsredacties, waaronder VRT Nieuws, hebben aangekondigd dat ze meer gaan samenwerken. De bedoeling is om amateurbeelden die circuleren sneller te kunnen controleren en foutieve verhalen niet verder te verspreiden.

 

naamloos.png

 

Door de opkomst van sociale netwerken als Facebook en Twitter is ook de werkwijze van journalisten de laatste jaren ingrijpend veranderd. Waar de eerste informatie en beelden vroeger gewoon via de klassieke nieuwszenders en persagentschappen verzameld werden, is die informatie vandaag meestal terug te vinden via ooggetuigen die hun verhaal online delen.

 

Het gevaar bestaat dus dat beelden die niets te maken hebben met bepaalde gebeurtenissen, verspreid worden. Zo doken bij de aanslag op de luchthaven van Istanbul opnieuw foto’s op van de aanslagen op de luchthaven van Brussel. De samenwerking tussen technologiebedrijven en tientallen nieuwsdiensten moet dat probleem dus inperken.

 

Naast richtlijnen en opleidingen voor journalisten komt er in oktober ook een gemeenschappelijk platform waar de leden kunnen samenwerken om bepaalde ongeloofwaardige verhalen te onderzoeken. Naast VRT Nieuws en de andere Europese publieke omroepen gaan ook CNN, The New York Times, BuzzFeed, Euronews en AFP meewerken aan de "First Draft Coalition".

 

Vandaag werkt VRT Nieuws al samen met verschillende Europese publieke omroepen om informatie te controleren. Met het nieuwe platform kan die samenwerking worden uitgebreid. “Op het internet kan iedereen een potentiële bron zijn. Door journalisten met elkaar te verbinden, willen we het controleren van informatie verbeteren”, aldus Jenni Sargent van "First Draft".

 

Vooral de samenwerking met Facebook is een opsteker voor het project. Door het grote aantal gebruikers speelt de sociaalnetwerksite namelijk een belangrijke rol in de verspreiding van nieuws bij het brede publiek.

 

De afgelopen weken lag Facebook trouwens regelmatig onder vuur voor de rol die het speelt bij het verspreiden van nieuws. In Noorwegen kwam er protest toen de sociaalnetwerksite de historische foto van het “napalmmeisje” censureerde en in de Verenigde Staten was er dan weer kritiek omdat Facebook bepaalde foutieve nieuwsberichten aanraadde bij gebruikers.

 

radiostudio.jpg

 

Het is nog onduidelijk of de samenwerking tussen Facebook en de verschillende nieuwsredacties ook effectief iets verandert aan de soms twijfelachtige houding van het bedrijf. In een reactie aan The Guardian laat Facebook weten dat “het wil leren van de nieuwsindustrie en openstaat voor vragen en opmerkingen van journalisten”.

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-16

NL:Radiostation WerkenFM voor werklozen failliet

NL:Radiostation WerkenFM voor werklozen failliet

 

Het internetstation WerkenFM uit Sassenheim is door de rechtbank failliet verklaard. Het radiostation had vijf jaar geleden als doel mensen aan een baan te helpen. Nu moeten cynisch genoeg acht medewerkers van de internetzender waarschijnlijk zelf op zoek naar een nieuwe baan.

 

werken fm.png

 

De oorzaak van het faillissement van Werken.FM is niet bekend. Het station, dat weinig luisteraars had, werd opgericht in 2011.

 

Martijn Smit, oprichter van het internetstation wilde er niet veel over zeggen bij Omroep West. Het faillissement is onlangs uitgesproken en er loopt nog een onderzoek.

 

ochtenduren1-610x250.jpg

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+:Nu ook in Slovenië in de ether!

DAB+:Nu ook in Slovenië in de ether!

 

Slovenië is het volgende Europese land waar DAB+ wordt uitgerold. Op maandag 19 september werd daar het eerste landelijke netwerk voor digitale etherradio officieel in gebruik genomen. Momenteel zijn er vier landelijke publieke radiostations te ontvangen. Commerciële radio volgt waarschijnlijk op korte termijn.

 

Klembord01.jpg

 

 Radiotelevizija Slovenija, de publieke omroep van Slovenië, kreeg begin dit jaar van mediaregulator AKOS een vergunning om landelijk via DAB+ te gaan uitzenden en om dit multiplex te exploiteren. Voorwaarde was wel dat er ook commerciële radiostations toegelaten zouden worden tot dit netwerk.

 

Afgelopen zomer heeft AKOS capaciteit voor negen extra radiostations verdeeld. Vergunningen zijn er vergeven aan de landelijke katholieke zender Radio Ognjišče, de semilandelijke commerciële zender Hitradio Center en de regionale commerciële stations Radio Antena, Rock Radio, Radio 2, Europa 05, A-radio en Radio Radio.

 

Sedert begin september werd er in de hoofdstad Ljubljana getest met DAB+ en zijn de publieke zenders Radio Slovenija Prvi, Radio Slovenija Val 202, Radio Slovenija ARS en Radio Si (Slovenië International) digitaal via de ether te ontvangen. Inmiddels is het netwerk uitgebreid naar zeven zenders, waarmee 60% van de Slovenen bereikt wordt.

 

Doordat de zender Krvavec die de stad Ljubljana verzorgt, dicht bij de Oostenrijkse grens staat, kunnen ook vele Slovenen die in de Oostenrijkse deelstaten Karinthië en Stiermarken wonen de zenders digitaal ontvangen.

 

 

Het is de bedoeling dat de commerciële zenders zo spoedig mogelijk toegevoegd worden aan het netwerk. Dit hangt mede af hoe snel er een overeenkomst gesloten is met de publieke omroep. Naar verluidt zou het uitzenden via DAB+ een slordige 1500 euro per maand per station kosten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-16

Radio2:Vraag het aan! Nu!

Radio2:Vraag het aan! Nu!

 

Vanaf vandaag- maandag 26 tot en met vrijdag 30 september- kies jij de muziek van en bij Radio2.

 

vha.png

 

Je favoriet doorgeven?: vertel hen aan wie je graag een nummer wil opdragen en waarom. Zij laten jou en je bestemmeling op tijd weten wanneer je plaatje zal gedraaid worden. 
 

Ga je gang!

Wat je meteen doet vergeet je morgen niet !

 

knop-vha_0.png

.

vha_logo.png

Radio2

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brusselse tunnels krijgen waarschuwingssysteem via (FM) radio

Brusselse tunnels krijgen waarschuwingssysteem via (FM) radio

 

Brussel Mobiliteit wil tegen het einde van het jaar een waarschuwingssysteem lanceren waarbij autobestuurders via hun FM-radio worden gewaarschuwd voor gevaarlijke incidenten in de Brusselse tunnels. Dat meldt de krant De Standaard.

 

file_103339.jpg

 

“Wij kunnen uitzendingen onderbreken om eigen boodschappen door te stralen en zullen dit dus ook doen, maar alleen in geval van uiterste nood', aldus Inge Paemen van Brussel Mobiliteit in de krant

 

Bij bijzondere incidenten krijgen automobilisten in het Nederlands als in het Frans een waarschuwing over de radio en over alle kanalen heen. Op dit moment is het nieuwe systeem nog niet getest, maar daar ziet Brussel Mobiliteit geen probleem in.

 

De meeste (snelweg) tunnels in Nederland hebben dit systeem al jaren.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Lees ook op deze blog: Vlaamse tunnels krijgen noodsignaal via autoradio (15/12/2012)

Tijdsbalkje rood.gif 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |