27-10-16

De 'Vlaming' blijft klassieke TV zenders trouw

De 'Vlaming' blijft klassieke TV zenders trouw

 

De Vlaming blijft trouw aan zijn klassieke zenders en de programmavoorstellen. Althans als je de cijfers van het CIM (Centrum voor informatie over de media) mag geloven.Dat las ik onlangs in dagblad 'De Morgen' in een leestukje van media specialist Jan Debackere.Een aanrader...

 

tv kijken huiskamer jaren 60.jpg

 

De Vlaming kijkt dagelijks gemiddeld 3 uur 52 minuten naar televisie, een duurtijd die erg stabiel blijft. Vijf jaar geleden keken we maar één minuutje meer. Ook de jongeren haken nog niet af, volgens datzelfde CIM: 15- tot 24-jarigen kijken nu gemiddeld 2 uur en 35 minuten per dag. Vijf jaar geleden was dat 2 uur 37 minuten. Een dijkbreuk kun je dat niet noemen. Er wordt natuurlijk wel meer (online) video bekeken, maar dat komt bovenop het klassieke tv-kijken.

 

We kijken ook meer uitgesteld, en dan vooral naar fictie - Callboys haalt uitgesteld meer kijkers dan live op donderdagavond - maar zelfs dat cijfer valt mee. 89 procent van het aanbod wordt live bekeken, slechts 11 procent uitgesteld. En de jongeren? Die kijken 14 procent van de tijd uitgesteld, maar blijven ook opvallend trouw aan live tv.

 

Het is een verhaal dat wat doet denken aan wat jarenlang over de Vlaamse kranten werd gezegd: we zijn een dorp van Asterix dat standhoudt tegen alle internationale evoluties. De kranten weten ondertussen dat dat verhaal niet helemaal klopt, maar bij de zenders luidt het - met de CIM-cijfers in de hand - ook unisono dat de klassieke lineaire tv nog lang niet dood is.

 

"Veel mensen, en zeker jongeren, gaan actief op zoek naar hun programma's", zegt Ricus Jansegers, programmadirecteur bij Medialaan (VTM, Q2, CAZ, Vitaya). "Maar heel veel mensen willen ook gewoon geëntertaind worden na een dag hard werken. Dan hebben ze niet veel zin om zelf te zoeken naar een film waar je ook nog eens extra voor moet betalen."

 

Met ZES en CAZ krijgt de Vlaamse kijker er twee nieuwe zenders bij. Maar hoe zinvol is het om nog met klassieke tv-zenders te beginnen in tijden van YouTube, Netflix en andere Snapchats?

pinkend zwart sterretje.gif  Mediajournalist Jan Debackere gaat er dieper op in (+)

 

De Morgen

 

Zwart-wit TV 1956.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.