22-09-16

Geen roaming-kosten meer vanaf 15 juni 2017

Geen roaming-kosten meer vanaf 15 juni 2017

 

Vanaf midden volgend jaar zouden we helemaal geen extra kosten meer moeten betalen om in andere EU-landen te telefoneren, te sms'en of mobiel te surfen. De Europese Commissie stelt voor om de zogenoemde roaming het hele jaar gratis te maken, zonder enige beperking.

 

00.jpg

 

Vorig jaar al kondigde de Commissie aan om de roaming-kosten helemaal en zonder beperking af te schaffen. Maar begin deze maand kwam de Commissie met een tekst waarin de gratis roaming zou beperkt worden tot 90 dagen. Dat moest telecomoperatoren de kans geven om misbruik tegen te gaan.

 

Onmiddellijk kwam er vanuit verschillende hoeken kritiek op dat "weinig ambitieuze" voorstel. Voorzitter Jean-Claude Juncker liet de tekst terugtrekken en gaf de opdracht een nieuw voorstel uit te werken. Dat is er nu: vanaf 15 juni volgend jaar wordt roaming het hele jaar gratis. De beperking tot 90 dagen is van de baan.

 

"De consumenten die regelmatig naar het buitenland gaan, zullen het recht hebben om hun mobiele telefoon onbeperkt en zonder extra kosten te gebruiken", zegt Europees Commissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger. Zo zijn vakantiegangers en Erasmus-studenten beschermd.

 

Telecomoperatoren krijgen wel nog de mogelijkheid om misbruik aan te pakken. Een consument zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om een simkaart te kopen in een Europees land waar de kosten veel lager liggen dan in zijn thuisland, om die kaart vervolgens systematisch in eigen land te gebruiken. Bij vermeend misbruik moeten de operatoren eerst de gebruiker verwittigen. Vervolgens kunnen ze eventueel extra kosten gaan aanrekenen. 

 

Het voorstel van de Commissie moet wel nog goedgekeurd worden door de lidstaten zelf.

 

Wat is internationale roaming?

 

Als u over de grenzen heen reist met uw mobiel apparaat, maakt u gebruik van roaming. Bij roaming werken de eigen mobiele telecomoperator en een buitenlandse operator samen om te zorgen dat u verbonden blijft en kunt bellen en gebeld worden, sms’en, surfen op het internet en data kunt downloaden.

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.