27-09-16

DAB+:Nu ook in Slovenië in de ether!

DAB+:Nu ook in Slovenië in de ether!

 

Slovenië is het volgende Europese land waar DAB+ wordt uitgerold. Op maandag 19 september werd daar het eerste landelijke netwerk voor digitale etherradio officieel in gebruik genomen. Momenteel zijn er vier landelijke publieke radiostations te ontvangen. Commerciële radio volgt waarschijnlijk op korte termijn.

 

Klembord01.jpg

 

 Radiotelevizija Slovenija, de publieke omroep van Slovenië, kreeg begin dit jaar van mediaregulator AKOS een vergunning om landelijk via DAB+ te gaan uitzenden en om dit multiplex te exploiteren. Voorwaarde was wel dat er ook commerciële radiostations toegelaten zouden worden tot dit netwerk.

 

Afgelopen zomer heeft AKOS capaciteit voor negen extra radiostations verdeeld. Vergunningen zijn er vergeven aan de landelijke katholieke zender Radio Ognjišče, de semilandelijke commerciële zender Hitradio Center en de regionale commerciële stations Radio Antena, Rock Radio, Radio 2, Europa 05, A-radio en Radio Radio.

 

Sedert begin september werd er in de hoofdstad Ljubljana getest met DAB+ en zijn de publieke zenders Radio Slovenija Prvi, Radio Slovenija Val 202, Radio Slovenija ARS en Radio Si (Slovenië International) digitaal via de ether te ontvangen. Inmiddels is het netwerk uitgebreid naar zeven zenders, waarmee 60% van de Slovenen bereikt wordt.

 

Doordat de zender Krvavec die de stad Ljubljana verzorgt, dicht bij de Oostenrijkse grens staat, kunnen ook vele Slovenen die in de Oostenrijkse deelstaten Karinthië en Stiermarken wonen de zenders digitaal ontvangen.

 

 

Het is de bedoeling dat de commerciële zenders zo spoedig mogelijk toegevoegd worden aan het netwerk. Dit hangt mede af hoe snel er een overeenkomst gesloten is met de publieke omroep. Naar verluidt zou het uitzenden via DAB+ een slordige 1500 euro per maand per station kosten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.