29-10-16

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

 

Heel in den beginne, toen de TV hier in België net was geboren (op 31 oktober 1953), moesten we voor het bekijken van de programma's van het NIR (Brussel Vlaams dus) onze TV op 625 lijnen zetten.

 

Wie naar de Waalse TV (Brussel Frans dus) wou kijken moest zijn TV op 819 lijnen zetten...

 

En tenslotte wie naar de RTF (Rijsel) wou kijken in Vlaanderen (en dus een antenne had gericht naar Rijsel moest noodgedwongen ook al overschakelen op 819 lijnen...

 

Om het toen helemaal makkelijk te maken moest de Vlaamse kijker soms bij een Eurovisie uitzending (zoals bv. het Eurovisie Songfestival) na 'Het Nieuws' van 20 uur soms ook omschakelen toen de dia op het scherm verscheen 'Wij schakelen over naar 819 lijnen'.Afstandsbediening was nog ver weg en dus moest het gezinshoofd zijn/haar zetel verlaten teneinde het toestel van de juiste lijnen te voorzien.Kwestie van wat nog in beweging te blijven ook!

.

Onze TV toestellen waren duur, erg duur tegenover die van onze buurlanden.Het lijnenspel van toen zorgde daar voor en was overigens nog in zwart-wit (sedert 31 oktober 1953) en gebeurde dus volledig manueel.

 

Hetzelfde fenomeen deed zich voor toen de BRT Televisie op 1 januari 1971 van wal stak (eerder bescheiden nog) met kleuren TV.Hier in België werd de standaard PAL (trouwens ook in Nederland en Duitsland).Wie ook naar Rijsel 2 (nu France 2) in kleur wou kijken had een toestel PAL-SECAM nodig.Een bak van maar liefst 60 kg !(Zo hadden we er thuis eentje).Zo'n toestel koste stukken van mensen en dat om Rik De Kikker te zien (5 minuten) en een of ander programma na het nieuws.De gemiddelde zendtijd in 1971 bedroeg zo'n 46 uur per week, waarvan 32% in kleur.Kleur werd trouwens aangekondigd door een dia waarop 'KLEUR' vermeld stond.Ik begrijp trouwens nog altijd niet waarom die dia op het scherm kwam.Wie een kleurentoestel had zag dat wel natuurlijk.Wie in zwart-wit keek...die bleef zwart-wit kijken!Het zwaard van Ardoewaan is de eerste jeugdserie die in kleur verschijnt.De Kleine waarheid (Willeke Alberti speelde Marleentje Spaargaren) was dacht ik de eerste Nederlandse serie in kleur op de beeldbuis...

 

Dat omschakelen van het lijnenspel (625-819) was overigens een bijna dagelijks ritueel dat doorging tot 1959-1960 toen nieuwe technieken zorgden voor een spectaculaire doorbraak.Het omzetten van 625 naar 819 lijnen werd automatisch mogelijk met de nieuwere (zwart-wit) toestellen.

 

PAL-SECAM veranderde ook in de loop der kleurentijden.Het Franse SECAM stierf een stille dood...al was deze laatste het allereerste kleurensysteem in Europa! Secam werd in 1967 in Frankrijk en in de vroegere Sovjet-Unie, maar later ook in andere Oost-Europese, enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen ingevoerd.

 

Lees ook op deze blog:Secam/Nicam systeem: langzaam verdwijnend (24/7/2008)

 

En nu moeten we alweer terug overschakelen....

 

Wintertijd.jpg

 

Enfin, gewoon maar om u te zeggen dat vannacht terug de wintertijd ingaat want volgens mededelingen terzake gaat in de nacht van op zaterdag op zondag -30 oktober 2016- terug de wintertijd in. U moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat uw nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.

 

Maar uw wekker (en uw uurwerken en vergeet ook uw GSM /Smartphone, thermostaat enz.niet meestal een hele boel tenzij de omschakeling automatisch gebeurt) kan u al in de winterstand zetten net voor het slapengaan.Zo hoeft u de zalige nachtrust (verlengd met uitzonderlijk één uur) niet te onderbreken.

 

Door de overgang naar de wintertijd wordt het dus ‘s morgens sneller licht en ‘s avonds sneller donker. De zomertijd keert volgend jaar eind maart terug. Dan draaien we de klok opnieuw één uur vooruit.

 

De zomertijd werd overigens ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen en heringevoerd tijdens de oliecrisis in 1973. Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.

 

lijnen tv.jpg

 

tijdsbalkje rood 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.