24-11-16

Zwitserland:Zusterbedrijf Ziggo introduceert DAB+ op de kabel

Zwitserland:Zusterbedrijf Ziggo introduceert DAB+ op de kabel

 

UPC, het zusterbedrijf van Ziggo dat in Zwitserland onder die naam een vrijwel landelijk kabelnet exploiteert, introduceerde onlangs DAB+ radio, maar dan via de kabel ofwel DAB-C.

 

zwitser schakelt-radio-over-naar-dab.jpgUPC Switzerland volgt daarmee lokale kabelnetten die al eerder een pilotproject met DAB-C uitvoerden. De voordelen van DAB+ via de kabel zijn een betere geluidskwaliteit en de mogelijkheid om veel meer zenders door te geven dan op FM. Een ander voordeel is dat in tegenstelling tot DVB-C, waarop de kabelexploitanten nu digitale radio aanbieden, een DAB+ tuner volstaat. Voor DVB-C radio moet namelijk worden gezapt naar digitale radiozenders via de televisie-decoder en daarmee meestal ook het tv-scherm dat eerst aan moet.

 

UPC schakelt de digitale kabelradio via DVB-C niet uit omdat DAB-C voorlopig maar een klein bereik gaat hebben. UPC begint met zeventig radiozenders in DAB-C en gaat klanten adviseren over geschikte DAB+ tuners. Dit zijn namelijk niet de draagbare radio's maar moeten tuners zijn me een coax connector. In Nederland zijn bij Ziggo geen vergelijkbare plannen bekend. DAB+ wordt hier wel steeds verder uitgerold, maar dat is via de ether.

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.