09-04-18

Uit het archief:Nederlandse zeezenders stoppen met uitzenden

Uit het archief:Nederlandse zeezenders stoppen met uitzenden

 

Vandaag gaat het Muziekmuseum Vlaanderen heel ver terug in de tijd. De verboden piratenradiozender (zeezender) Veronica (enorm populair in Nederland maar zeker ook in Vlaanderen), die in 1960 met zijn uitzendingen vanaf de Noordzee begon, had op 31 augustus 1974 om 18.00 uur zijn uitzendingen moeten beëindigen. Ook Radio Atlantis en Radio Noordzee Internationaal trokken toen trouwens de stekker eruit.

 

 

In januari 1974 nam de Tweede Kamer in Nederland een wet aan, waarmee een internationale overeenkomst werd bekrachtigd die bepaalt dat commerciële radio-uitzendingen vanaf zee niet (meer) toegestaan zijn.

 

Wijlen Rob Out presenteerde het laatste uur van Radio Veronica, Ferry Maat de laatste uren van Radio Noordzee Internationaal en Steve England het laatste uur van Radio Atlantis.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

192 Museum opent 42 jaar nadat Veronica stopt vanaf Noordzee

31 augustus 2016 is ook al een belangrijke dag in de radiowereld. Het was toen namelijk 42 jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen vanaf de Noordzee moest staken. Daarom startte er in Nijkerk een 'permanente expositie' onder de noemer ‘192 museum’. Het nieuwe Veronicamuseum is een initiatief van onder anderen oud-Veronica-medewerker Lex Harding.

 

"Het is een periode uit mijn werkzame leven die ik eigenlijk lang geleden afgesloten had. Maar gaandeweg is mijn enthousiasme voor dit project gegroeid en besef ik des te meer hoe bijzonder het allemaal was", zegt Lex Harding tegen Omroep Gelderland.

 

file_13221.jpg

 

In het museum huizen ook het Demis Roussos Museum, 192TV en Café 192, zo meldde Radio.NL al twee maanden geleden.

 

Er staan ook oude radiostudio's met originele apparatuur. De expositie geeft een overzicht van de zeezenders die in de jaren 60 en 70 voornamelijk in de Noordzee geankerd waren zoals Radio Caroline, Radio Londen, Radio Dolfijn, Radio Mi Amigo, Capital Radio, Radio Noordzee en Radio Veronica.

 

                                                 Nijkerk - Opening 192 museum  

.

RadioNL (Martin Slijper)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.