06-08-16

Freddy Sunder is overleden

Freddy Sunder is overleden

 

Freddy Sunder  is op 85-jarige leeftijd overleden in Antwerpen. Sunder bouwde in het tweede deel van de twintigste eeuw een grote carrière uit in de wereld van de pop- en jazzmuziek. Freddy Sunder was de artiestennaam van Fritz Sundermann. "Hij was een goede vriend, een vrolijk karakter en een heel goede vriend", herinnert Jo Leemans Freddy Sunder.

 

Fred.jpg

 

De zoon van Fritz Sundermann heeft gemeld dat zijn vader eergisteren nacht is overleden op 85-jarige leeftijd. Sundermann werd in Vlaanderen bekend als Freddy Sunder.

 

De Antwerpse muzikant Freddy Sunder is een belangrijke figuur uit de populaire muziek van het tweede deel van de vorige eeuw. In de jaren vijftig scoorde Freddy Sunder enkele hits met "Calling car boogie", "Kaw liga" en "Rio Rita". Hij werd toen in de markt gezet als een Amerikaanse artiest.

 

Begin de jaren 60 richtte Sunder zijn band The Clouds op. De gitarist speelde een tijdlang mee in het orkest van Willy Rockin en toerde de wereld rond. Hij speelde met onder anderen Toots Thielemans, Natalie Cole, Shirley Bassey, Peggy Lee en Sammy Davis Jr..

 

Dirigent van het BRT-orkest

 

Freddy Sunder werkte decennialang voor de openbare omroep. Van 1957 tot midden de jaren 60 was hij gitarist en zanger van het BRT-orkest.

 

Het BRT-orkest werd in 1965 omgedoopt tot het BRT-Jazzorkest. Freddy Sunder was van 1981 tot 1990 dirigent van het orkest. In 1990 werd het ontbonden. Als dirigent begeleidde Sunder ook de Belgische Songfestivalkandidaten die door de openbare omroep werden geselecteerd voor de liedjeswedstrijd.

 

Freddy Sunder bleef nog vijftien jaar lang optreden met zijn Freddy Sunder Big Band. Daarna werd het stokje bij de Freddy Sunder Big Band overgenomen door Erik Buyle. Freddy Sunder werd aangesteld als ere-dirigent.

 

Vrolijk karakter en een goede muzikant

 

Jo Leemans (88) heeft jarenlang samengewerkt met Freddy Sunder. "Het is een schok te horen dat hij overleden is. Hij was een goede collega en een goede vriend", herinnert Leemans zich op Radio 1.

 

"Freddy Sunder en ik hebben jarenlang samengewerkt in het orkest van Francis Bay. In die tijd deden we de backingvocals van alles wat zong in Vlaanderen en Wallonië."

 

Jo Leemans omschrijft Sunder als een van beste muzikanten waarmee ze samenwerkte. "Hij was een heel goede zanger en ook een goede gitarist. Ik kan het mij echt niet voorstellen dat zo iemand verdwijnt."

 

De website van Freddy Sunder Big-Band

 

De Redactie (foto's Freddy Sunder Big-Band)

 

fred80-13.jpg

 

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.