04-09-16

Recupel:Bijna 800.000 elektrotoestellen hergebruikt in 2015

Recupel:Bijna 800.000 elektrotoestellen hergebruikt in 2015

 

In 2015 zijn 788.279 binnengebrachte elektrotoestellen via de kringloopsector op de tweedehandsmarkt aangeboden. Dat meldt Recupel, de vzw die instaat voor de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten.

 

naamloos.png

 

De structurele samenwerking waarbij Recupel als leverancier fungeert voor de koepelorganisaties Komosie, die de kringwinkels vertegenwoordigt en Ressources neemt bijna de helft van deze toestellen voor haar rekening.

 

"Elk jaar stijgt het aantal elektrotoestellen die kunnen ingezet worden voor hergebruik door de samenwerking", zegden de drie organisaties. "We raden de consument aan om zich eerst af te vragen of het toestel dat hij afdankt te herstellen is, maar hebben ook systemen ingebouwd om te controleren of een afgedankt toestel voor de hergebruiksector van nut kan zijn."

 

Zowel Komosie als Ressources brengen steeds meer elektrotoestellen aan de man. "Daar is expertise voor nodig, want de meeste toestellen moeten eerst hersteld worden", zegt Marleen Vos van Komosie. "Aangezien toestellen constant evolueren moeten onze werknemers zich voortdurend bijscholen. Samen met Recupel definiëren we ook de criteria die bepalen wanneer een toestel nog richting hergebruik kan gaan."

 

De bijscholing gebeurt in samenwerking met de producenten. Zo heeft de kringloopsector toegang tot platformen die voor en door producenten zijn opgericht. Daar vinden ze nuttige informatie over herstellingen en kunnen ze indien nodig de juiste onderdelen bestellen.

 

De Kringwinkels hebben zich gespecialiseerd in de herstelling van "groot wit", een term die toestellen omvat zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en ovens. "Deze herstelde apparaten worden verkocht met een garantie van één jaar en gemiddeld voor een derde van de prijs van een nieuw toestel van hetzelfde type", zegt Cécile Patris van Ressources.

 

Hergebruik maakt integraal deel uit van de keten. "Het is de bedoeling om de kringloopsector te bedienen van genoeg bruikbaar oud elektro om hun activiteiten te ontwikkelen", aldus Peter Sabbe van Recupel. "Bovendien genereren deze activiteiten momenteel 349 jobs."

 

SAM_2554.jpg

 

De Redactie

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.