24-07-16

Groen licht voor digitalisering Vlaams radiolandschap

Groen licht voor digitalisering Vlaams radiolandschap

 

Het radiolandschap van Vlaanderen wordt diverser en digitaal. Op vrijdag 15 juli heeft de Vlaamse ‘superministerraad’ het ontwerp van decreet over het toekomstige radiolandschap van Minister Gatz goedgekeurd. Hierdoor zullen alle grote radiozenders gaan uitzenden via DAB+.

 

12345.jpg

 

Grote commerciële zenders uiterlijk 2018 over op DAB+


Eind 2017 worden de licenties van de drie grote commerciële zenders (Qmusic, Joe FM en Nostalgie) met vier jaar verlengd. Voorwaarde is wel dat de radiostations gaan uitzenden via DAB+.

 

Momenteel zijn al negen stations in een groot deel van Vlaanderen via DAB+ te ontvangen. De grote commerciële stations ontbreken echter nog. De VRT zendt nog uit in de oude DAB (MP2)-standaard.Maar er zijn wél degelijk proeven aan de gang met DAB+.

 

De voorbereiding van die omschakeling naar DAB+ zal via een stappenplan gebeuren. Dit plan zal nog door een extern bureau worden opgesteld. Het is de bedoeling dat de radiostations uiterlijk op 1 september 2018 via DAB+ te ontvangen zijn.

 

Geen vierde landelijke FM-kavel


De afgelopen maanden is er onderzocht of er nog eventueel een vierde landelijke FM-kavel voor commerciële radio kon worden gecreëerd, maar dit bleek technisch niet haalbaar zonder bestaande partijen te benadelen. Dit tot groot ongenoegen van SBS, die grote interesse heeft voor een landelijk FM-kavel.

 

Van ketenradio’s naar commerciële netwerkradio’s


Ondanks dat er geen vierde landelijke kavel bijkomt, komt er wel een nieuwe categorie: commerciële netwerkradio’s. Deze netwerkradio’s zullen een semilandelijke dekking krijgen. Het is de bedoeling een viertal van die nieuwe radio’s te vergunnen. Zij kunnen zich richten op doelgroepen of muziekvoorkeuren. Het is de bedoeling dat ze ook mee omschakelen naar DAB+, waardoor hun dekking op termijn uitgebreid kan worden zodat ook zij overal in Vlaanderen beluisterd kunnen worden.

 

Door de komst van commerciële netwerkradio’s verdwijnt het fenomeen ketenradio. De huidige ketenradio’s, zoals Topradio, Club FM en Family Radio, kunnen zich eventueel aanmelden als commerciële netwerkradio’s.

 

Lokale radio


Voor de lokale radio’s komt er wel een nieuwe verdeelronde. Zij zullen ook in de toekomst op de FM-band blijven uitzenden. De frequenties voor deze lokale zenders zullen in frequentiepakketjes worden gegroepeerd voor een periode van negen jaar. Dit geeft een groter bereik. Wel dienen deze zenders zich via hun programmering en berichtgeving  te richten op hun lokale doelpubliek.

 

RadioNL  (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.