15-07-16

NL:Middengolfzender Groot Nieuws Radio wordt mogelijk gesloopt

NL:Middengolfzender Groot Nieuws Radio wordt mogelijk gesloopt

 

Middengolfzender Flevoland en de bijbehorende antennemasten langs de Vogelweg in Zeewolde worden mogelijk toch gesloopt. Volgens eigenaar Novec BV wordt het onderhoud van het complex te duur, zo meldt Omroep Flevoland.

 

naamloos.png

 

Op dit moment zendt alleen het religieuze radiostation Groot Nieuws Radio nog via de middengolfzender uit op 1008 AM, de oude frequentie van Radio 1. Het contract hiervoor verloopt nog dit jaar.

 

Wilfred Hardeman, directeur van Groot Nieuws Radio, is verrast. Hardeman was niet op de hoogte van de sloopplannen.

 

file_188025.jpg

 

Op dit moment onderzoekt eigenaar Novec BV nog hoe het precies verder moet met het middengolfzendstation in Zeewolde. Mogelijk blijft één van de masten nog staan om er zenders of ontvangers voor modernere communicatiesystemen aan te hangen.

 

Kijk hier voor meer uitleg over 1008 AM

 

RadioNL  (Martin Slijper)

 

n.v.d.r.

Dat wil dus ook zeggen dat de enige Nederlandstalige radiozender op de middengolf die nog te ontvangen is in (Midden) Vlaanderen verdwijnt.Het zal dus vreselijk stil worden op AM...

 

Eerste laagvermogen middengolfzenders van start in Nederland

 

Het wordt in een aantal regio’s in Nederland weer wat minder stil op de middengolf. Een tiental radiostations staat in de startblokken om met laagvermogen te gaan uitzenden op AM. Radio Atlantis beet onlangs de spits af in Friesland op 1395 AM.

file_16971.jpg

De afgelopen jaren werd het steeds stiller op de middengolf in Nederland en diverse andere Europese landen.

 

Omdat er steeds minder naar AM geluisterd wordt en hoogvermogen middengolfzenders behoorlijk duur zijn, zijn veel zenders gestopt met uitzenden via de middengolf.

 

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken bleek echter dat er wel interesse is voor uitzenden via de middengolf met een beperkt vermogen. Dit was aanleiding om het middengolfbeleid aan te passen en drie nieuwe gebruikscategorieën voor de middengolf te creëren: hobbyradio (1 Watt), kleine omroep (max. 100 Watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.

 

Sinds mei is het mogelijk om een vergunning aan te vragen voor de nieuwe categorieën. En daar is goed gebruik van gemaakt. Inmiddels heeft het Agentschap Telecom al een tiental vergunningen verleend en staan de eerste zenders in de startblokken om te starten.

 

Zo gaat op zondag (3 juli) Radio Atlantis van start op AM 1395 in Friesland. Andere stations die inmiddels al een vergunning hebben gekregen zijn: Memories AM (Oss, 1251 kHz), Cupra (Emmer-Compascuum, 1395 kHz), Q-AM (Waardenburg, 1395 kHz), Wereldstad The Heartbeat of the City (Rotterdam, 828 kHz), Radio Tpot (Gasselternijveen, 747 kHz) en Radio Babylona (Musselkanaal, 747 kHz). Zij gaan binnenkort van start op de middengolf.

 

Daarnaast heeft radiodirecteur Herbert Visser ook een vergunning aangevraagd voor een hobbyzender op 1485 AM. Deze uitzendingen zijn alleen in een deel van Amsterdam te beluisteren.

 

 

RadioNL  (Martin Slijper)

 

n.v.d.r.

Ludo Van Belle stuurde trouwens een paar interessante links door.

Op deze site krijg je een overzicht van diegenen die reeds uitzenden of nog gaan uitzenden: http://radio-tv-nederland.nl/am/am.html

Hier http://www.radio-tv-nederland.nl/ nieuws over zulke middengolfzender.

Misschien ook leuk om te melden: HerenthoutFM is verandert van naam. Nu is het “Omroep Neteland” en er is een frequentie bijgekomen, nl. 107.7 (vroeger van Family radio)

De nieuwe website : http://www.omroepneteland.be/nl/home/

                                                AM 1485 in Amsterdam!

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.