16-07-16

Er is geen plaats voor vierde commerciële radiozender

Er is geen plaats voor vierde commerciële radiozender

 

Er komt geen vierde commerciële radiozender in de Vlaamse ether. Dit bevestigden diverse Vlaamse media eergisteren. Eerder had minister Sven Gatz (media) aangegeven te onderzoeken of er naast Qmusic, Joe FM en Nostalgie nog plek zou zijn voor een extra radiozender op de FM-band in Vlaanderen. SBS Belgium had aangegeven interesse te hebben om een nieuwe radiozender te starten in de Vlaamse ether.

 

radio.jpg

 

De Vlaamse minister had eerder aangegeven graag meer concurrentie te zien in het Vlaamse radiolandschap. Naast de radiozenders van de publieke VRT zijn er in Vlaanderen drie commerciële radiozenders in de lucht zijnde: Qmusic, JoeFM en Nostalgie. De minister probeerde een extra FM-net voor commercieel gebruik in Vlaanderen te realiseren. “In het kader van het streven naar een divers en economisch leefbaar radiolandschap en een concurrentieel level playing field, werd gezocht naar mogelijkheden voor een extra commercieel landelijk radionet in de FM-band. “, aldus Sven Gatz. De minister gaf eerder aan niks te zien in een complete herverdeling van de FM-band in Vlaanderen (zero-base) maar zag wel mogelijkheden om een extra net te realiseren zonder al te veel procedures.

 

SBS Belgium heeft een eigen voorstel uitgewerkt waarmee het volgens hen wel mogelijk zou zijn om een vierde landelijke commerciële radio toe te laten De voorbije maanden onderzocht de Vlaamse overheid of er plaats was voor een vierde commerciële zender, maar men kwam tot het besluit dat dat niet het geval was. Ook een Franse expert boog zich nadien nog over het Vlaamse radiolandschap, en ook die kwam tot dezelfde conclusie: je kunt geen nieuw FM-pakket maken zonder de andere zenders te veel te benadelen. Ook Medialaan (eigenaar van Qmusic en Joe FM) en de VRT hadden zich gekant tegen het plan om SBS Belgium een radiofrequentie te geven. Niet alleen zou het een extra concurrent zijn op de radiomarkt en uiteraard bijhorende reclame-inkomsten, maar ook door de frequenties die de nieuwe zender zou krijgen.

 

Als de Vlaamse regering de beslissing definitief genomen heeft, kan SBS Belgium daartegen in beroep gaan. Een andere optie is om in beroep te gaan tegen de automatische verlenging met vier jaar van de radiolicentie voor Qmusic, JOE fm en Nostalgie. Volgens SBS Belgium mag zo’n automatische verlenging niet.

 

SBS Belgium kan voor de start van een nieuwe radiozender ook inschrijven voor de nieuwe regionale commerciële netwerkkavels die in 2018 beschikbaar zouden komen. Daarnaast kan het concern zich ook richten op de digitale ether (DAB+) al wordt er naar digitale radio nog niet veel geluisterd in Vlaanderen. In 2018 krijgen de bestaande commerciële radiozenders waarschijnlijk wel de verplichting om ook te gaan uitzenden via de digitale ether.

 

luisteren naar radio.jpg

Mediamagazine.nl

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.