31-05-16

Laatste dag VRT 'TELETEKST'

Laatste dag VRT 'TELETEKST'

Het einde....

nVRT Teletekst 1-6-2016 EINDE tijdperk.png

teletekst blz 300 weer 1-6-2016.png

teletekst blz 400 sportnieuws 1-6-2016.png

1-6-2016 Teletekst blz 200 TV gids.png

“Voor alle fans van teletekst is het een trieste dag”

Morgenochtend verdwijnt VRT teletekst grotendeels. Peggy De Meyer maakte jarenlang deel uit van de teletekstredactie en blikt terug op de hoogtijdagen van het medium.

De Vlaming met liefde voor Teletekst kan alleen vandaag nog zijn hart nog eens ophalen. Om middernacht trekt de VRT deels de stekker uit de dienst.Tot eind dit jaar zullen de pagina’s van Teletekst nog toegankelijk blijven en zullen de kijkers er doorverwezen worden naar alternatieve kanalen. Teletekstpagina 888 blijft de bron voor alle ondertitels.De VRT maakte in januari van dit jaar al bekend te stoppen met Teletekst, omdat de bezoekersaantallen snel teruglopen.

VRT teletekst.png

Men ziet blijkbaar Teletekst ook niet langer als taak van de openbare omroep. Wel blijven ondertitels beschikbaar via pagina 888.

Teletekst 2.png

In Nederland staat de dienst nog altijd niet ter discussie. De NOS liet onlangs nog weten dat Teletekst nog altijd goed wordt bezocht want dagelijks kijken rond de 3,5 miljoen mensen de pagina’s via televisie of een ander app. Dit in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk, waar de informatiedienst Ceefax in 2012 al stopte. Ook VTM stopte er al mee in 2014.

Wat de (iets) oudere generatie nu moet doen-niet iedereen heeft een PC,lapop,smartphone...-(laat staan dat hij/zij er kan mee werken) is mij toch nog niet geheel duidelijk.Alternatieve kanalen ?????

peggy de meyer teleteksst laatste dag.jpg

Klik op de foto,kijk en luister naar Peggy de Meyer

teletekst 2.jpg

Klik op de foto ,kijk en luister naar Linda,een pionier van Teletekst

248842289.jpg

Lees ook: Het einde van een tijdperk: Teletekst houdt op te bestaan  (klik op de foto)

 

De VRT stopt met Teletekst op woensdag 1 juni

Vanaf morgen-woensdag 1 juni 2016- zullen er geen nieuwe berichten meer gepubliceerd worden op Teletekst. Tot eind dit jaar zullen de pagina’s van Teletekst nog toegankelijk blijven en zullen de kijkers er doorverwezen worden naar alternatieve kanalen. Teletekstpagina 888 blijft de bron voor alle ondertitels.

 

2562720285.jpg

Teletekst startte in 1980 als een vernieuwende informatiebron maar is vandaag ingehaald door andere nieuwskanalen zoals de website en sociale media van Deredactie.be en Sporza.be. Bijgevolg is het gebruik van Teletekst de afgelopen jaren fors teruggelopen.

Na het afsluiten van de nieuwe beheersovereenkomst, waarin Teletekst niet langer als opdracht staat, besliste VRT om Teletekst definitief af te bouwen.

De middelen die hierdoor vrijkomen, zullen ingezet worden voor het verder ontwikkelen van andere nieuwskanalen zodat de Vlamingen snel en correct nieuws en duiding kunnen vinden op de plaatsen waar zij dit verwachten.

Klembord01.jpg

tele.jpg

248842289.jpg

naamloos.jpg

De Redactie

Tijdsbalkje rood.gif

09:42 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 1: Polst en vraagt opnieuw naar jouw ideeën voor morgen

Radio 1: Polst en vraagt opnieuw naar jouw ideeën voor morgen

 

Wat zou jij veranderen als je het één dag voor het zeggen had en hoe zou je dat doen? Na een eerste, succesvolle editie vorig jaar gaat Radio 1 ook dit jaar op zoek naar luisteraars met sterke ideeën om ze in contact te brengen met beleidsmakers. BEL10 vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 26 september.

1092782761.jpg

Net als vorig jaar zullen de Radio 1-reporters ook dit jaar op pad gaan in heel Vlaanderen, op zoek naar sterke ideeën om de maatschappij te verbeteren. De ambitie is niet min, het team wil duizenden ideeën verzamelen over alle mogelijke maatschappelijke onderwerpen. Een ruwe gedachte of een idee dat al helemaal uitgewerkt is, het kan allemaal.

 

Radio 1-presentator Ruth Joos lanceerde de oproep gisteren in de verschillende programma's. Luisteraars kunnen zich sedert gisteren dus ook al kandidaat stellen voor de Groep van 10. Per thema zal er een groep van tien enthousiaste, kritische en betrokken luisteraars aan de slag gaan om de ideeën meer vorm te geven.

 

Alle groepen gaan officieel aan de slag tijdens een inspiratiedag op zaterdag 3 september en ze krijgen daarvoor de hulp van enkele experts en bekende Vlamingen.

 

Vanaf maandag 19 september zendt Radio 1 uit vanuit het intussen vertrouwde pop-up-Radio 1-Café aan de Kunstberg in Brussel. De leden van de Groepen van 10 worden in contact gebracht met de beleidsmakers die hun ideeën kunnen verwezenlijken. De bedoeling is om op maandag 26 september een "alternatieve regeringsverklaring" aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) te overhandigen. Alle ideeën worden ook opnieuw verzameld in boekvorm.

logo radio1.png

Nieuw dit jaar is "BEL10 in de stad" op zaterdag 24 en zondag 25 september. Ook dat weekend wordt er uitgezonden vanuit het Radio 1-Café op de Kunstberg. Luisteraars kunnen er deelnemen aan tal van evenementen en activiteiten rond de thema's van BEL10. De bedoeling is om Brussel opnieuw op de kaart te zetten.

De Redactie

tijdsbalkje rood 

08:25 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-16

Verslag en foto's 'Nationale RADIODAG' in Gistel van 28 mei

Verslag en foto's 'Nationale RADIODAG' in Gistel van 28 mei

 

Afgelopen zaterdag (28 mei 2016) werd in het Belgische Gistel (nabij Oostende) een RadioDag georganiseerd. Op het programma stonden o.a. diverse intervieuw sessies over het verleden, heden en de toekomst van de radio. De Stichting Norderney was aanwezig met de originele Zeedijk studio van de zeezender Radio Veronica waar in programma's voor 192Radio zijn opgenomen. En Museum RockArt was aanwezig met zeezender merchandise en Hans Hettelder met zijn modellen van de zendschepen. Een fotoserie van deze RadioDag staat nu op MediaPages.U ziet ook op deze blog een selectie.Om te vergroten klik gewoon op de foto's.

2016-05-28-RadioDagGistel-003.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-018.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-043.JPG


De ontwikkeling van de radio werd besproken in een interviewsessie met Norbert, Freddy Neyts, Jean-Luc Bostyn, Jo met de Banjo, Eric Hofman en Ton Schipper.

2016-05-28-RadioDagGistel-048.JPG


Herinneringen aan de zeezenders werden opgehaald in twee interviewsessies met Andrea de Caluwe, Thimon Schellevis, Wim van de Water, Luc van Kapellen, Tony Houston, Adriaan van Landschoot, Dick de Graaf, Marc van Amstel, Marc Jacobs, Ferry Eden, Jan Veldkamp en Bob Noakes. Beide interviewsessies werden geleid door Serge Haderman.Eveline Cannoot besprak de toekomst van de radio met Marc Hallez, Marc Peersmans, Herbert Visser, Sietse Brouwer, Lieven Cobbaert en Bart Bosmans.

2016-05-28-RadioDagGistel-081.JPG


De programma's in de Radio Veronica Zeedijk studio werden gemaakt door Thimon Schellevis, Rob Schel, Niels en Helene Zack en Wim van de Water. Een 4 uur durende programma over de Belgische RadioDag wordt op maandag 30 mei vanaf 20 uur uitgezonden op 192Radio. De opgenomen Goud van Out Show van Thimon Schellevis wordt uitgezonden op zaterdag 4 juni om 12 uur op 192Radio.

2016-05-28-RadioDagGistel-084.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-086.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-092.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-096.JPG

2016-05-28-RadioDagGistel-107.JPG


Alex van den Hoek heeft een groot deel van de dag vastgelegd op film voor een video verslag van de RadioDag.


Het was voor het eerst in ruim 10 jaar dat er weer een RadioDag werd georganiseerd in Belgie. Organisator Noel Cordier was tevreden en sprak van een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Ook interviewleider Serge Haderman was enthousiast en noemde het een zeer geslaagde en gezellige dag.De Belgische RadioDag werd georganiseerd in Hotel Feestzaal Ten Putte in Gistel. De RadioDag werd mede mede mogelijk gemaakt door Mi Amigo 40, Museum RockArt en de Stichting Norderney.

tekst:Mediapages.nl en de foto's zijn van Vincent Schriel, met dank.

Zelf kon ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn maar dank zij Walter Galle kon ik toch wat genieten...Positieve reacties kreeg ik ook toegestuurd door Jan De Meyer uit Velzeke die ook aanwezig was!

Walter Galle reageert...

De radiodag is tegen alle verwachtingen in prima verlopen,het was een ouderwetse happening.
Door de vele panalleden  is de tijd wat uitgelopen,het smaakt naar meer.
De foto's mag je gebruiken mits bron vermelding Vincent Schriel.

Lees ook op deze blog: Nationale RADIODAG in Gistel (25/5/2016)

 

bel21.jpg

Rob Schel, Wim van de Water, Helene Zack, Niels Zack en Marc van Amstel

 

tijdsbalkje rood 

08:32 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-16

Radio- en televisiepresentator René Van der Speeten is overleden

Radio- en televisiepresentator René Van der Speeten is overleden

 

Radio- en televisiepresentator René Van der Speeten is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Van der Speeten is zaterdag overleden in het UZ Gent. Hij was bekend van het "Soldatenhalfuurtje" op Radio 1 en het televisieprogramma "Binnen en buiten".

Rene Van der Speeten (foto VRT).jpg

Radio- en televisiepresentator René Van der Speeten is op 73-jarige leeftijd overleden. Eind de jaren zestig ging hij aan de slag bij de openbare omroep.

Van der Speeten presenteerde op Radio 1 het "Soldatenhalfuurtje", het verzoekprogramma voor de Vlaamse dienstplichtige militairen. Op de televisie presenteerde hij het populaire programma "Binnen en buiten".

Na zijn televisiecarrière werkte Van der Speeten als woordvoerder voor de politici Marc Galle en Norbert De Batselier.

De voormalige radioproducer Jan Schoukens omschrijft René Van der Speeten als "een erg stijlvolle man en de ideale presentator voor grote evenementen en concerten".

"René Van der Speeten begon zijn carrière bij de radio. Hij was een van de presentatoren van het "Soldatenhalfuurtje", samen met onder anderen Bert Leysen, Cas Goossens, Jan Theys, Ivan Sonck en Zaki", aldus Schoukens.

"Hij had een enorme kennis van amusementsmuziek in de meest brede betekenis, maar ook van klassieke muziek", besluit Schoukens.

De Redactie

2612106588.jpgrene van der speeten 2.jpg

 

Lees ook op deze blog:Retro- Radio:Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...(19/04/2015)

Lees ook op mijn website: Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten (half) uurtje'...

Voor deze laatste kreeg ik persoonlijk van René Van der Speeten een verduidelijkheid/rechtzetting i.v.m. BRT2 Omroep Brabant.Kan je lezen op de website.

Reactie

Jan De Meyer uit Velzeke reageerde op het blogstukje i.v.m.het overlijden van wijlen René.Hij schrijft o.a.:

Een aangename stem is te vroeg vertrokken. Ik luisterde in de jaren 70 steeds naar zijn 3-uur durende programma KING SIZE op zaterdag (16-19u) via BRT2 Omroep Brabant.
 
N.B.: Een plaat die hij steevast draaide was "Baby wont you leave me alone" van The Web.
 
Jan, bedankt.Mooie aanvulling !
 

rené van der speeten 3.jpg

   Klik op de foto voor fragment uit het 'Eén' programma 'De jaren stillekens'!
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

18:14 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:S4C HD nieuw in Freesat aanbod

Satelliet:S4C HD nieuw in Freesat aanbod

 

De zender S4C (Channel Four Wales) gaat dan toch definitief over op HD-uitzendingen. Na een mislukte start via freeview in 2012 dit keer uitsluitend via de satelliet bij Sky en Freesat en dus ongecodeerd.

 

20160521004759_448_S4C.jpg

S4C HD komt op 7 juni officieel in de lucht en dat is precies op tijd voor het EK voetbal, waarin Wales een rol speelt. S4C is een totaal andere zender dan Channel 4 en heeft een programmering gericht op en voor Wales in de eigen taal, maar ook deels in het Engels en grotendeels Engels ondertiteld. De zender brengt sport, documentaires en series evenals kinderprogramma's. De tests van S4C HD zitten vooralsnog (gecodeerd) op de Astra 2 satelliet via volgende parameters:

 

Astra 2  28.2°East
Transponder: 109
Frequency: 11.306
Polarisation: Horizontal
Symbol Rate: 27500
FEC 5/6
Service ID: 52296 (labelled ‘55296’)
Mode: DVB-S QPSK

Satellite Magazine

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-16

'Het Journaal': Aster Nzeyimana nieuwe sportanker vanaf vandaag

'Het Journaal': Aster Nzeyimana nieuwe sportanker vanaf vandaag

 

Radiopresentator en sportverslaggever Aster Nzeyimana (22) zal zaterdag voor het eerst te zien zijn in "Het Journaal" op Eén. Hij wordt een van de sportankers. Via studentenradio Urgent in Gent kwam hij twee jaar geleden bij MNM terecht. Begin vorig jaar begon hij zijn werk bij MNM te combineren met sportverslaggeving op Radio 1.

4008612900.jpg

Aster Nzeyimana debuteert komende zaterdag als sportanker in "Het Journaal" op Eén. De radiopresentator zal ook om 19 uur het sportblok in "Het Journaal" presenteren.

 

De jonge sportverslaggever treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Cathérine Van Eylen en Maarten Vangramberen.

 

De 22-jarige Nzeyimana zal de komende zomer ook de presentatie van de nachtelijke blokken van 23 uur tot 5 uur van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor zijn rekening nemen.

3617788486.jpg

De Redactie

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-16

VRT:Liesbet Vrieleman wordt algemeen hoofdredacteur VRT Nieuws

Liesbeth Vrieleman wordt algemeen hoofdredacteur VRT Nieuws

 

Liesbet Vrieleman wordt de nieuwe algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. Ze volgt Luc Rademakers op en start op 1 juni. Vrieleman begon haar carrière in 1999 op de VRT en was eerder al algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws.

1533565304.jpg

"Met Liesbet Vrieleman halen we een ervaren kapitein aan boord met een bewezen staat van dienst en een grondige kennis van het huis", zegt gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts. "Ik ben ervan overtuigd dat de leiding over onze kernopdracht informatie in goede handen is."

 

“We beleven fascinerende en belangrijke tijden in onze samenleving en in de media, denk maar aan de digitale revolutie", zegt Vrieleman. "Die toekomst mee kunnen vormgeven samen met de grootste nieuwsdienst van het land, waar ik een aparte band mee heb, daar kan ik geen nee op zeggen. Mijn vier jaar ervaring buitenshuis wil ik inzetten om samen met een team van gedreven en bekwame mensen verder te bouwen aan een sterke nieuws- en sportdienst."

 

Vrieleman begon in 1999 op de VRT. In 2008 werd ze hoofdredacteur nieuwsgaring en het jaar nadien algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. In 2011 maakte ze de overstap naar SBS, waar ze programmadirecteur van Vier en Vijf werd.

De Redactie

 tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DL:Deutschlandfunk stapt 1 juni over van DAB op DAB+

DL:Deutschlandfunk stapt 1 juni over van DAB op DAB+

 

De Duitse landelijke publieke zender Deutschlandfunk stapt over op DAB+. Momenteel zendt het station nog uit in de verouderde DAB (MP2) standaard, maar woensdag 1 juni stapt het station over op het modernere en efficiëntere DAB+. Deutschlandfunk zendt uit via de landelijke multiplex op kanaal 5C.

 

Door de omschakeling naar DAB+ heeft Deutschlandfunk minder bandbreedte nodig om met een gelijkwaardige geluidskwaliteit uit te zenden.

file_78274.jpg

Wat er met de vrije capaciteit gaat gebeuren is nog niet bekend.

 

De informatiezender is het laatste landelijke station dat nog in de oude DAB standaard uitzendt. In 2014 schakelde zusterstation Deutschlandradio Kultur al om naar DAB+. Inmiddels zijn ook vrijwel alle regionale stations overgestapt van DAB naar DAB+. Alleen de regionale publieke omroep voor het Saarland zendt haar radiostations SR1 Europawelle, SR2 Kulturradio en SR3 Saarlandwelle nog uit in de oude standaard.

 

In Duitsland zijn inmiddels al ruim 6,5 miljoen DAB+radio’s verkocht. 11% Van de huishoudens heeft de beschikking over een DAB+radio, terwijl er een slordige 2 miljoen auto’s met DAB+ontvanger aan boord rondrijden.

Wie dus in de grensstreek woont met Duitsland én beschikt over een DAB+ radio kan overschakelen, wie nog een (oud) DAB radiotoestel heeft, heeft dus pech...

RadioNL  (Martin Slijper)

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-16

Zwitserland:Ook zij kopiëren Nederlandse tv-spot DAB+

Zwitserland:Ook zij kopiëren Nederlandse tv-spot DAB+

 

De campagne voor DAB+ in Nederland blijkt een goede inspiratiebron te zijn voor buitenlandse radiostations. Nadat eerst een Duits radiostation de spot kopiëren, hebben nu een aantal Zwitserse radiostations hetzelfde gedaan.

file_31862.jpg

In Zwitserland is de helft van de luistertijd inmiddels al digitaal. Vrijwel alle grote radiostations zijn inmiddels via DAB+ te ontvangen. Vanaf 2020 wordt in Zwitserland de FM-band afgeschakeld. En daarom is er een nieuwe voorjaarscampagne ontwikkeld.

 

Net als in Nederland voeren ook in Duits-Zwitserland de publieke en commerciële stations gezamenlijk campagne voor DAB+. Gekozen is dit keer om de allereerste tv-spot voor DAB+ in Nederland na te spelen.

 

In de spot playbacken deejays van de publieke omroep SRF en commerciële stations als Radio 24, Radio Argovia, Radio Baselisk, FM1, Bern1, Radio Zürisee en Radio Pilatus “Let’s get digital” op de jaren ’80 hit van Olivia Newton John.

 

 

In Nederland was de spot voor het eerst in mei 2014 te zien op televisie. In november werd de spot al eens gekopieerd door de Duitse zender Radio 7.

RadioNL (Martin Slijper)

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-05-16

Duitse RTL-Plus begint testuitzending op Astra1 (19,2° Oost) satelliet

 

Duitse RTL-Plus begint testuitzendingen op Astra 1 (19,2° Oost) satelliet

Het nieuwe Duitse tv-kanaal RTL Plus is met testuitzendingen op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost begonnen. Het officiéle begin van de zender staat op 4 juni gepland.

 

naamloos.png

De naam RTL Plus werd in het verleden al eerder door de Duitse mediagroep gebruikt. Enkele maanden geleden werd bekend dat RTL Plus als ongecodeerde zender op de satelliet ging terugkeren.

De huidige testuitzending wordt op 4 juni naar een gewone uitzending omgezet. De frequentie waarop je RTL Plus op de Astra1 (19,2° Oost) satelliet kan ontvangen, is 12,188 GHz.(H) met SYM: 27500 en FEC 3/4. RTL Plus gaat een mix van klassieke series en exclusieve eigen content van RTL gaan uitzenden.

rtl-plus.jpg

Satellite Magazine

tijdsbalkje rood 

17:39 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |