10-06-16

322 meter hoge zendmast stort in na illegale beklimming in Zweden

322 meter hoge zendmast stort in na illegale beklimming in Zweden

In Zweden is een ruim 300 meter hoge stalen zendmast ingestort. Het voorval gebeurde nadat drie jongeren de zendmast ten oosten van de stad Boras hadden beklommen. Door het incident zaten bijna 85.000 huishoudens grotendeels zonder radio of televisie. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

 

file_70677.jpg

 

De 322 meter hoge stalen mast bij Dalsjöfors brak in de nacht van zondag op maandag op ongeveer 100 meter boven de grond af. Doordat de mast is afgebroken waren de publieke radiozenders P1, P2, P3 en P4 Sjuhärad en de commerciële zender Rix FM niet via de ether te ontvangen in de regio. Ook televisieontvangst was niet mogelijk. Mix Megapol, de grootste commerciële zender, was niet getroffen. Dit station zendt vanaf een andere locatie uit.

 

Zenderexploitant Teracom heeft een noodmast geplaatst en is de hele maandag bezig geweest om radio- en televisieontvangst te herstellen.

 

Het incident met de zendmast gebeurde enige tijd nadat drie jongeren de zendmast beklommen hadden. Beelden hiervan verschenen op Youtube. De politie is inmiddels een onderzoek gestart. De jongeren uit het filmpje zijn inmiddels al opgespoord en verhoord. Vast staat dat het om sabotage gaat, al hebben de jongeren uit het filmpje er niets mee te maken.

.

 

Zenderexploitant Teracom heeft inmiddels maatregelen getroffen om meer incidenten te voorkomen. Grote zendmasten worden nu beter bewaakt.

 

Het is niet de eerste keer dat er in Europa een zendmast gesaboteerd wordt. Twee jaar geleden werd door brandstichting in de zendmast in het Belgische Waver radio- en tv-ontvangst ernstig verstoord. In 2004 stortte een zendmast in het Engelse Peterborough in na brand. Later bleek vuurwerk de oorzaak te zijn geweest.

 

In Nederland stortte in juli 2011 de zendmast Hoogersmilde in na brand. De oorzaak hiervan nooit bekend geworden.

RadioNL (Martin Slijper)

Lees ook op deze blog: En hoe gaat het nog met het (VRT) zenderpark van Waver? (30/10/2014)

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.