13-05-16

Focus op DAB+ en einde ketenradio’s in Vlaanderen

Focus op DAB+ en einde ketenradio’s in Vlaanderen

 

De Vlaamse minister Sven Gatz wil vaart maken met het digitaliseren van de radiozenders via de ether. Dit blijkt uit de toekomstplannen die de minister vandaag heeft bekend gemaakt waar hij vol inzet op de verdere ontwikkeling van DAB+.

9200000019315244.jpg

Momenteel zendt alleen de publieke omroep VRT en een aantal regionale commerciële radiozenders uit via de digitale ether. Hierbij zendt de VRT nog grotendeels uit in de verouderde DAB-norm. De minister wil echter meer investeren in digitale radio via de ether. DAB+ biedt namelijk meer capaciteit dan de huidige FM en is daardoor de “meest democratische optie”. Om DAB+ verder te ontwikkelen in Vlaanderen krijgen de drie landelijke commerciële radiozenders (Qmusic, JoeFM en Nostalgie) de verplichting om vanaf 2018 ook via de digitale ether te gaan uitzenden. In ruil hiervoor wordt de vergunning voor deze radiozenders met vier jaar verlengd tot 2022. Ook treedt de overheid in overleg met de autofabrikanten voor een betere ondersteuning van digitale radio in de auto’s.

 

De minister gaat onderzoeken of het mogelijk is om naast de drie landelijke commerciële radiozenders via de FM een vierde FM-net beschikbaar te maken. Eind juni moet hier meer over duidelijk zijn. SBS zou graag een commerciële radio exploiteren in Vlaanderen.

 

Minder goed nieuws is er voor de zogenaamde ketenradio’s in Vlaanderen zoals bv.Top Radio, Family Radio en Radio Maria. Ketenradio’s kopen lokale frequenties op om er ‘nationale’ radio op uit te zenden. Die anomalie wil Gatz eruit, omdat ze tot verschraling van het aanbod leidt. Naast de lokale radio’s, die geen keten meer mogen vormen, komen er vanaf 2018 vier commerciële netwerkradio’s die voornamelijk in stedelijke gebieden dekking zullen krijgen. De minister zal voor elk van de vier netwerken een profiel bepalen, waarna kandidaten een dossier zullen kunnen indienen.

 

“We hebben nog niet uitgemaakt welke profielen dat zullen zijn, maar het zou bijvoorbeeld een kunnen zijn voor het Vlaamse levenslied, of klassieke rock”, zegt Gatz. “Ze zullen in ieder geval behoorlijk verschillend zijn, zodat we een diverser radiolandschap krijgen.” Overigens zijn de ketenradio zenders momenteel wel de radiozenders die al digitaal uitzenden via de Vlaamse ether in tegenstelling tot de landelijke commerciële radiozenders.

 

Tegen 2022 zou de omschakeling naar DAB+ een feit moeten zijn. Op termijn verdwijnt de FM-band, uiterlijk twee jaar nadat de helft van de luisteraars zijn overgeschakeld naar DAB+. Momenteel heeft DAB een luisterbereik van nog geen vier procent. De plannen van de minister zijn hier te lezen.

Mediamagazine.nl

 

Lees ook:  Radiozenders staan achter plannen van minister Gatz  (De Morgen 13/5/2016)

Lees ook:  Nieuw radiolandschap wordt diverser en digitaler (Sven Gatz 13/5/2016)

Lees ook:  Gatz wil FM-radio afschaffen (De Standaard 13/5/2016)

Lees ook:  Landelijke radio’s moeten van analoog naar digitaal (Het belang Van Limburg 13/5/2016)

Lees ook:  Einde van FM-radio is nabij (Het Laatste Nieuws 13/5/2016)

Lees ook:  Analoge FM-radio moet verdwijnen (Het Nieuwsblad 13/5/2016)

Lees ook:  Radio's krijgen tot 2022 om zich voor te bereiden op DAB+ (De Redactie.be 13/5/2016)

Tijdsbalkje rood.gif

15:28 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.