14-05-16

DAB+ uitrol in Wallonië gaat goeie kant op !

DAB+ uitrol in Wallonië gaat goeie kant op !

 

In het Franstalige gedeelte van België (Wallonië) zijn vanaf 2017 alle grote radiostations via DAB+ te ontvangen. De Waalse regering stelt een bedrag van 5,4 miljoen euro ter beschikking voor de uitrol van digitale etherradio.

 

file_19603.jpg

 

Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in heel Wallonië en Brussel  via digitale etherradio te ontvangen. Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat. Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF bij wijze van test Classic21, Musique3 en Pure FM ook in DAB+ uit.

 

Commerciële radiostations zijn echter nog steeds niet via DAB+ in Wallonië te ontvangen. Dat komt echter niet omdat ze niet willen, maar omdat de overheid nog steeds geen capaciteit heeft vrijgegeven voor uitzendingen via digitale etherradio. In 2012 waren Bel RTL, Contact en Nostalgie enige tijd als test te ontvangen via DAB+.

 

Vorig jaar lieten zowel de publieke als de commerciële radiostations in Wallonië weten te willen starten met uitzenden via DAB+. Hiervoor werd echter wel om subsidie van de overheid gevraagd.

 

Volgens de nieuwe plannen gaat de RTBF haar huidige DAB-net op kanaal 12B uit de lucht halen. In plaats hiervan komen er twee regionale DAB+netten, elk bestaande uit vier allotments. Deze DAB+netten gaan geëxploiteerd worden door de RTBF, maar biedt ook ruimte aan commerciële radio. Het is de bedoeling dat er in totaal 24 radiozenders gaan uitzenden via deze DAB+netten.

 

Deze week is er een akkoord bereikt over de financiering van de uitrol van DAB+ in Wallonië. De Waalse regering stelt een bedrag van 5,4 miljoen euro ter beschikking. Dat is overigens flink minder dan de 12 miljoen euro die gevraagd werd. Het is de bedoeling dat digitale etherradio in het vierde kwartaal van 2017 wordt uitgerold in het Franstalige gedeelte van België.

 

Eind 2017 treedt tevens het nieuwe Vlaamse Frequentieplan in werking treedt, waarbij radiostations ook verplicht gaan worden om uit te zenden in DAB+.

RadioNL  (Martin Slijper)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.