10-05-16

Zwitserland:PO in november volledig over van DAB naar DAB+

Zwitserland:PO in november volledig over van DAB naar DAB+

 

De Zwitserse publieke radiostations staken in november de uitzendingen in de oude DAB (MP2) standaard. Hierdoor wordt in Zwitserland, net als in Nederland, uitsluitend uitgezonden in DAB+. De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt voor extra radiostations.

file_18999.jpg

In oktober 2012 startte de publieke omroepen in Zwitserland met de migratie van DAB naar DAB+. Veel publieke radiostations waren hierdoor uitsluitend nog via de nieuwere efficiëntere standaard voor digitale etherradio te ontvangen.

 

Om oude DAB-ontvangers niet gelijk waardeloos te maken werd besloten om een aantal zenders nog parallel uit te laten zenden in de oude standaard. Wel werd de geluidskwaliteit verlaagd naar 56 kbps mono.

 

Naar schatting is nu nog maar 2% van het totale aantal DAB(+)ontvangers in Zwitserland ongeschikt om DAB+ mee te ontvangen. En daarom is besloten om de parallelle distributie te staken. Op 15 november staken stoppen de Duitstalige omroep SRF, de Franstalige omroep RTS en de Italiaanstalige omroep RSI met uitzenden in DAB.

 

In het geval van Duits-Zwitserland betekent dit dat SRF1, SRF News en SRF Musikwelle niet langer meer in de oude standaard te ontvangen zijn. In Romandië geldt dit voor RTS La Première en RTS Option Musique, terwijl in het Italiaanstalige gedeelte RSI Rete Uno, Rete Due en Rete Tre voortaan alleen nog in DAB+ te ontvangen zijn.

 

De vrijgekomen capaciteit wordt ingezet om extra radiostations door te geven. Hierdoor zijn SRF3, Couleur 3 en Rete Tre vanaf half november echt landelijk via DAB+ te ontvangen. Tot nu toe waren alleen het eerste en tweede programma van de omroepen echt landelijk te ontvangen via DAB+, terwijl de overige stations alleen in het eigen taalgebied via DAB+ werden uitgezonden.

 

 

In Zwitserland is de helft van de luistertijd inmiddels al digitaal. In totaal zijn er al ruim 2,3 miljoen DAB+ontvangers verkocht. 65% Van de nieuwe auto’s wordt standaard geleverd met een DAB+ radio. Tussen 2020 en 2024 wordt de FM-band afgeschakeld.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.