12-05-16

NL:Middengolf alleen nog voor kleine vermogens

NL:Middengolf alleen nog voor kleine vermogens

 

De middengolf wordt in Nederland in de toekomst ingezet voor laagvermogen uitzendingen. Het besluit van Minister Kamp werd vorige dinsdag (3/5° gepubliceerd in de Staatscourant (bij ons genoemd Het Staatsblad). Het gaat om uitzendingen met een vermogen van 1 tot maximaal 100 Watt.


In december startte de Minister een consultatie over de toekomst van de middengolf in Nederland.

700794443.jpg

Voorgesteld werd om de middengolf in te gaan zetten voor laagvermogen uitzendingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een buurtradio of schoolradio.

 

Begin dit jaar werd er ontwerpbesluit over laagvermogen uitzendingen op de middengolf geconsulteerd. Hierop kwamen veel positie reacties. Besloten is daarom akkoord te gaan met het ontwerpbesluit.


Dit betekent dat er 11 mei 2016 alleen nog vergunningen worden uitgegeven voor laagvermogen uitzendingen op AM. Het maximale uitzendvermogen bedraagt 100 W. Aanvragen voor uitzendingen met meer vermogen worden niet gehonoreerd. Een aanvraag voor een vergunning kan worden gedaan via de website van het Agentschap Telecom.

 

De nieuwe regels gelden niet voor bestaande vergunninghouders zoals Radio Maria of Groot Nieuws Radio. Voor deze vergunningen blijft het oude beleid gelden. Indien vergunninghouders gebruik wensen te maken van het nieuwe beleid kunnen zij hun huidige vergunning inleveren bij Agentschap Telecom en op volgorde van binnenkomst een nieuwe vergunning met beperkt vermogen aanvragen.

 

Na een periode van twee jaar wordt het uitvoeringsbeleid geëvalueerd en waar nodig aangepast.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.