08-05-16

Over de zeer geheime pagina van Teletekst...

Over de zeer geheime pagina van Teletekst...

 

Eén (kleine) maand voor de stopzetting van Teletekst heeft een medewerkster van de VRT aan Het Nieuwsblad een kleine jeugdzonde opgebiecht: toen ze bij Teletekst werkte, gebruikte Linda Van Crombruggen (56) een geheime pagina om jarenlang berichten te sturen naar haar partner.

 Het was een geniale vondst, want in die tijd was er nog geen sprake van sms'jes sturen met een smartphone en dus communiceerde Van Crombruggen via Teletekst met haar man. Dat gebeurde via de 'geheime' pagina 848, een pagina die voor alle kijkers toegankelijk was maar wie 848 intikte op zijn afstandsbediening kreeg enkel een zwart scherm te zien. "Op elke afstandsbediening zat in die tijd een knop met een vraagteken. Daarmee kon je via Teletekst oplossing van raadsels opvragen. Eigenlijk heeft niemand anders de berichten voor mijn partner ooit gelezen", aldus Linda.


En toch, er is altijd wel een aandachtige kijker en die liet eind jaren tachtig weten dat hij op pagina 848, "een zwart scherm" kreeg. Linda besloot dan maar om te stoppen, hoewel het om onschuldige berichten ging als 'kun je me halen aan het station' of 'wil je nog even naar de winkel gaan?'. "Wat ik deed was beroepsethisch eingelijk niet verantwoord maar ik was jong en Teletekst was nieuw en dan ga je al eens experimenteren", zegt de vrouw die vandaag de klantendienst van de VRT leidt. Zelf gebruikt ze Teletekst niet meer op televisie maar de app wil ze wel bewaren, "als een mooie herinnering".
 
De Morgen (Bron: Het Nieuwsblad)
 
Lees ook op deze blog: De VRT stopt met Teletekst op woensdag 1 juni (18/4/2016)
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.