30-04-16

De VRT maakte bezuinigingsplannen bekend

De VRT maakte bezuinigingsplannen bekend

 

Onze Vlaamse publieke omroep VRT heeft onlangs haar bezuinigingsplannen bekend gemaakt voor de komende jaren. De bezuinigingen zullen ook banen kosten bij de omroep. De VRT moet flink gaan bezuinigen aangezien de bijdrage vanuit de overheid omlaag wordt gebracht. Tegen 2020 scheelt 30 miljoen euro op jaarbasis aan inkomsten.

scherm.png

Het transformatieplan bij de VRT is inmiddels goedgekeurd door de Raad van Bestuur en dus kan de directie aan de slag met de uitvoering van de plannen. Uit de plannen blijkt dat tussen de 170 en 215 banen gaan verdwijnen bij de Vlaamse publieke omroep. 70 à 80% van de banenvermindering zou kunnen gebeuren door natuurlijke uitstroom.

 

“De openbare omroep heeft behoefte aan een nieuwe open cultuur, gebaseerd op vertrouwen, duidelijke beslissingen, afspraken en verwachtingen. Er moet meer plaats zijn voor feedback en participatie. Iedereen moet worden uitgedaagd om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Efficiëntie hoort in de genen te zitten van iedereen die bij de VRT werkt. Talentontwikkeling en een sterk leiderschap vormen de motor achter de dynamiek van de organisatie. Een aangename werksfeer en een correcte vergoeding zorgen voor tevreden werknemers.”, aldus de VRT in een persbericht.

 

De VRT wil zich meer dan vroeger concentreren op haar kerntaken. Daarom worden de basis IT-diensten uitbesteed aan een externe partner. De specifieke mediagebonden
technologie is van strategisch belang en blijft in handen van interne specialisten. Bij de televisieproductie en de daarmee verbonden facilitaire diensten moet op termijn een groter deel worden uitbesteed aan de externe sector. Dat zal ook zijn impact hebben op het personeelsaantal bij de interne productie. De VRT wil niettemin een sterk en flexibel intern productiehuis behouden waarbij de knowhow voor alle genres in huis aanwezig blijft.

 

De cultuurredacties gaan meer samenwerken en de radioproductiesystemen en –processen worden geoptimaliseerd. Sporza wil flexibeler kunnen inspelen op de fluctuaties in sportrechten en samenwerken met andere mediaspelers. De audiotheek, documentatiedienst en het archief worden sterker geautomatiseerd. Het aantal management- en ondersteunende functies wordt met 10% verminderd.

 

De komende vijf jaar worden ook vijftig nieuwe mensen aangeworven ter ondersteuning van de digitale omslag van de openbare omroep.Binnenkort start het sociaal overleg met de vakbonden. Die kunnen zich vinden in de de meeste ambities rond aanbod, bedrijfscultuur en organisatie. Maar ze zijn het niet eens met het verminderen van het aantal personeelsleden. De vakbonden zetten in op het behoud van alle jobs. “Er zijn manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door arbeidsherverdeling”, zijn ze overtuigd.

Mercedes vrt.jpg

Mediamagazine.nl

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-16

Noorwegen:Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 61%

Noorwegen:Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 61%

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen is het afgelopen jaar opnieuw flink gegroeid. Inmiddels is 61% van het radio luisteren al digitaal, een stijging van 8%-punt ten opzichte van begin 2015. Noorwegen start in 2017 als eerste land ter wereld met de afschakeling van FM.

file_29807.jpg

Van het 61% digitaal luisteren, neemt DAB(+) met 49% het grootste aandeel in, gevolgd door internet met 18% en digitale televisie met 15%. Verreweg de meeste radioluisteraars kiezen dus nog steeds voor een radio.

 

Inmiddels heeft 2 op de 3 huishoudens in Noorwegen tenminste een DAB+radio in huis. Dit komt neer op ongeveer 3,3 miljoen ontvangers. Op dit moment zijn er nog 9,5 miljoen FM-radio’s in omloop. Toch begint DAB+ steeds meer ingeburgerd te raken, want in huis heeft deze vorm van digitale radio een aandeel van 35% tegenover 33% voor FM.

 

In de auto is FM nog steeds het populairste band om radio naar te luisteren. Het aandeel auto’s met een DAB+radio groeit echter gestaag. Inmiddels wordt 63% van de nieuwe auto’s geleverd met een DAB+radio. In totaal zijn er al 730.000 auto’s voorzien van een DAB+radio, wat neerkomt op 29% van het totale Noorse wagenpark.

 

De provincie Troms, in het noorden van Noorwegen, en Lapland gaan aan kop als het om digitaal luisteren gaat. Hier bedraagt het aandeel 75%. Dat uitgerekend in deze provincies digitaal luisteren het populairst is, is niet zo verwonderlijk. De FM-ontvangst in deze regio’s laat vaak te wensen over, terwijl de dekking via DAB(+) hier flink beter is.

 

Het grote voordeel van DAB(+) ten opzichte van FM in Noorwegen is dat er veel meer zenders te ontvangen zijn. In totaal zijn 25 stations landelijk via DAB(+) te ontvangen, tegenover vijf op FM. Daarnaast zijn de kosten om via DAB(+) uit te zenden flink lager. Zo heeft de publieke omroep NRK ruim 2000 FM-zenders nodig, terwijl er voor DAB ruim 500 nodig zijn en er ook nog eens meer stations op uitgezonden kunnen worden.

 

.

Volgend jaar staken de landelijke radiostations en de grote lokale radiostations in Noorwegen gefaseerd hun uitzendingen via FM. De eerste radiostations zijn zelfs al gestopt op FM.

 

De kleinere lokale omroepen blijven nog vijf jaar op FM uitzenden, maar gaan op termijn ook over op DAB+.

Radio NL  Martin Slijper

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-16

Al Jazeera English nu ook in HD-kwaliteit via satelliet

Al Jazeera English nu ook in HD-kwaliteit

Het aantal nieuwszenders via de satelliet wordt almaar groter, maar bovenal zijn ze ook steeds vaker in HD-kwaliteit te zien, waar dit op de kabel meestal niet het geval is. Sinds kort is ook Al Jazeera English in HD te bekijken.

Aljazeera.png

Al Jazeera voegt zich daarmee in de rij nieuwszenders die via satelliet al in HD kwaliteit Free To Air uitzonden, waaronder Press TV, BBC World News, CNN, NHK en Russia Today. Al Jazeera English HD is via de Eutelsat Hotbird 13° Oost op 11.137 GHz.(H). te ontvangen.

Jan-Hein Visser Satellite Magazine
 
tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-16

Radio PROS nu ook te zien !

Radio PROS nu ook te zien !

Sedert zondagmorgen 5 februari 2016 (tijdens de Ontbijtradio) is lokale Radio PROS niet alleen te horen op FM en via livestream maar nu ook te zien op de homepagina van de website!Via de webcams in de studio kan u zich meteen een beeld vormen hoe (moderne) radio tegenwoordig wordt gemaakt.

Soul Stonzy videostream radio PROS.jpg

De tijd van twee Lenco's, een cassetterecorder en een mini mengpaneel behoort nu (toch) echt tot het verleden...

                                  

Pros sticker WIT website.jpg

 tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-16

Over de Radio PROS Nederlandstalige TOP 200 !

Over de Radio PROS Nederlandstalige TOP 200 !

Wie houdt van Nederlandstalige muziek (uit Vlaanderen én Nederland) moet zeker afstemmen op Pinkstermaandag via de 105.8 FM (als je in het FM uitzendgebied woont).Anders kan je trouwens altijd wereldwijd afstemmen via de website van Radio PROS waar je de uitzendingen kan beluisteren via het internet (livestream) én zelfs het beeld vanuit de studio krijg je er zomaar bij.

pros top 200 vlaams 2.jpg

pros.jpgpros.jpg

.  

Op maandag 16 mei a.s. op 'Pinkstermaandag' zorgt - naar jaarlijkse traditie- het Radio PROS team alweer voor de Nederlandstalige Top 200.Voor velen een vrije (vakantie) dag maar niet voor de DJ's van uw favoriete lokale radiostation.Alles gaat al héél vroeg van start die dag, nl om 6 uur ('s morgens!) en de nummer één is voorzien tussen 19 en 20 uur.

En daarvoor heeft Radio PROS uiteraard ook uw medewerking nodig.

Stem mee en win prachtige prijzen !!!

Geef HIER jouw 5 favorite artiesten en nummers op.
Alleen dan kan je geldig stemmen.
Stemmen kan tot en met zondag 1 mei 2016.

Uw ingave is maar één keer mogelijk.Het verzenden van dit formulier gaat in een database.
Hoe meer stemmen dus voor uw favoriete artiest (e) hoe hoger deze staat in de Top 200 !

tumblr_nm2z5uvMNA1runk2uo1_500.jpg

                                                                                broadcastarchive-umd

Pinkstermaandag voor velen een vrije dag...maar bij Radio PROS wordt er toch extra hard 'gewerkt ' maar dan wél op muzikaal gebied.Alleen pure Vlaamse en Nederlandse (Nederlandstalige platen dus) komen uit uw radio (of uw PC {Tablet} of iPhone als je luistert via livestream) en wel die dag vanaf 06.00 uur. Het einde van deze maandaggebeurtenis is voorzien tussen 19 en 20 uur.En wat meer is....als je luistert maak je meteen ook heel véél kans om een of andere prachtige prijs in de wacht te slepen.Maar daarvoor moet je evenwel naar de studio bellen tijdens de Top 200 en dat tot wanneer de Top10 van start gaat op 070/ 222. 250 (30 eurocent/min).De DJ's én telefonisten zitten dan klaar.Hier en daar valt een 'vraagsken'

Reacties en suggesties (en andere) kunnen via studio@radiopros.be.

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014-website.jpg

 

pinkend sterretje De website van Radio PROS

 

tijdsbalkje rood 

15:51 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-16

Oud Radio2 stem/medewerker Paul De Meulder overleden

Oud Radio2 stem/medewerker Paul De Meulder overleden

In Mortsel is oud-Radio 2-presentator Paul De Meulder is op 63-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon en Radio 2-medewerker Sam De Meulder bevestigd. De Meulder leed aan de ziekte van Parkinson.

Paul De Meulder Radio 2.jpg

Paul De Meulder presenteerde jarenlang "Radio Rijswijck" op zaterdagnamiddag op Radio 2 Antwerpen, net zoals "Goed op vrijdag".

Hij stond ook een tijd aan het hoofd van Radio 2 Antwerpen. Daar werkte hij onder meer samen met Lutgart Simoens. "Een mooie stem, een fijn mens, een goede collega", aldus Simoens. "Paul De Meulder was een zeer goede kracht en hij was altijd enthousiast. Echt een radiomaker tot in de toppen van zijn tenen."

Na zijn carrière in Antwerpen was Paul woordvoerder en PR manager voor VRT Radio.Drie jaar geleden had Radio2 nog een uitgebreid gesprek met Paul, over de programma's van toen, uit de jaren 70, over de mensen van toen en over de mini van Lutgart Simoens...Kan je beluisteren op de website van Radio2,daarvoor klikt u HIER.

De Redactie

Tijdsbalkje rood.gif

10:04 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-16

Radio2:Stem voor de 100 van 60

Radio2:Stem voor de 100 van 60

Donderdag 5 mei gaan ze met Radio 2 precies 7 uur lang terug naar de jaren '60 met een top van de 100 beste liedjes uit dat decennium. En die 100 nummers die kies jij uit. 3 in totaal mag je er nomineren.

Radio2 jaren '60.jpg

Stemmen kan tot dinsdag 3 mei om 16 uur. 

knop100van60.jpg

TIP:

Wie zijn stem uitbrengt maakt kans op een exemplaar van de 10CD deluxe edition van De Pre Historie Jaren 60!

Op donderdag 5 mei van 9 uur 's morgens tot 16 uur 's middags kan je dan luisteren naar de 100 van 60. Peter Verhulst (rechts) & Lars De Groote (links) zijn jullie muzikale gidsen!

Lars radio 2.jpgPeter Verhulst radio 2 (foto PVB).jpg

klassiekers van de jaren 60.jpg

Radio2

Tijdsbalkje rood.gif

 

09:59 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-16

Bruzz komt in de plaats van FM Brussel

Bruzz komt in de plaats van FM Brussel

 

De Brusselse radiozender FM Brussel (98.8 FM) gaat vanaf vandaag verder als Bruzz. Niet alleen de radiozender gaat verder onder de nieuwe naam, Ook Brussel Deze Week, TV Brussel en brusselnieuws.be gaan verder onder de naam Bruzz.

bruzz.jpg

Met de baseline ‘”You are the city” richt Bruzz zich tot iedereen die gebruik maakt van de Belgische hoofdstad aldus het nieuwe platform. Dat zijn natuurlijk de Nederlandstalige Brusselaars, maar ook anderstaligen, expats en pendelaars of bezoekers. De gebruiker zal centraal staan. “We willen dé referentie zijn voor Brussel, onafhankelijk, betrokken en passioneel”, zegt algemeen hoofdredacteur Jeroen Roppe tegenover de VRT.

 

Bruzz zal zich vooral toespitsen op actua, uitgaan, debat en sport. “Digital first is daarbij belangrijk”, zegt Roppe. “Alles moet snel en volledig online staan. En verder leveren we de content dan aan radio, tv, print en de sociale media.” De krant en het agenda-magazine blijven voorlopig apart bestaan. “We willen de komende maanden wel verder evolueren naar één stadsmagazine. Tegen januari 2017 komt er dan één krant met een uitneembare magazine”, aldus Roppe.

 

FM Brussel ging vanmorgen om 7 uur verder als Bruzz. Op televisie is het wachten tot 18 uur, al zal eerder al de radiostudio live te zien zijn op het televisiekanaal.

 

bruzz2.jpg

Vorig jaar juni zag het er nog somber uit voor de toekomst van FM Brussel. Eigenaar Vlaams-Brusselse media besloot toen dat de radiozender geen toekomst meer had en de stekker eruit moest. Uiteindelijk is besloten om de radiozender te laten bestaan en de hele mediatak te reorganiseren. Dit heeft geleid tot de introductie van Bruzz als overkoepelend platform voor radio, televisie, krant en Internet.

Meer informatie via: http://bruzz.be/

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

08:59 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-16

De VRT stopt met Teletekst op woensdag 1 juni

De VRT stopt met Teletekst op woensdag 1 juni

Vanaf woensdag 1 juni 2016 zullen er geen nieuwe berichten meer gepubliceerd worden op Teletekst. Tot eind dit jaar zullen de pagina’s van Teletekst nog toegankelijk blijven en zullen de kijkers er doorverwezen worden naar alternatieve kanalen. Teletekstpagina 888 blijft de bron voor alle ondertitels.

 

2562720285.jpg

Teletekst startte in 1980 als een vernieuwende informatiebron maar is vandaag ingehaald door andere nieuwskanalen zoals de website en sociale media van Deredactie.be en Sporza.be. Bijgevolg is het gebruik van Teletekst de afgelopen jaren fors teruggelopen.

Na het afsluiten van de nieuwe beheersovereenkomst, waarin Teletekst niet langer als opdracht staat, besliste VRT om Teletekst definitief af te bouwen.

De middelen die hierdoor vrijkomen, zullen ingezet worden voor het verder ontwikkelen van andere nieuwskanalen zodat de Vlamingen snel en correct nieuws en duiding kunnen vinden op de plaatsen waar zij dit verwachten.

Klembord01.jpg

tele.jpg

248842289.jpg

naamloos.jpg

De Redactie

Tijdsbalkje rood.gif

10:57 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |