02-05-16

Satelliet:Britse S4C test Free To Air in HD versie

Satelliet:Britse S4C test Free To Air in HD versie

Televisiezender S4C HD uit Wales is met FTA testuitzendingen in HD-kwaliteit begonnen. Wanneer de zender officieel start, hangt vooral af van het verkrijgen van een kanaalnummer bij Freesat en Sky.

S4C_logo.png


S4C is de afkorting in het Welsh voor Sianel Pedwar Cymru, wat in het Engels vertaald Channel Four Wales betekent. De zender is tweetalig. Veel programma's zijn in de Walese taal, een Keltische taal die volstrekt onverstaanbaar is voor wie daar geen kennis van heeft.Het grootste deel van de programmering wordt echter voorzien van Engelse ondertitels. S4C is de variant van Channel 4 voor het autonome Wales en heeft een voor honderd procent afwijkende programmering daarvan. S4C mag net als Channel 4 commercials uitzenden.

 

De testuizendingen in HD-kwaliteit zijn te vinden op Astra-2 (28,2° Oost) frequentie op 11.307 GHz.met Sym: 27500 met identiteisnummer 55296. Het betreft een transponder van Sky Digital, maar wel met een UK-uitzendbeam. Ondanks dat staat wel een codeervlag op het signaal.

 

Een garantie dat de zender permanent ongecodeerd wordt, valt nog niet te geven. S4C kondigde zelf aan in 2016 budget vrij te gaan maken voor uitzendingen in HD-kwaliteit en is een publieke zender die daarmee in principe ook voor iedereen toegankelijk moet zijn. Alle andere Britse publieke omroepen, zoals BBC, ITV HD, Channel 4 HD en straks vrijwel zeker ook Channel 5HD zijn al FTA.

Totaal TV  (Jan-Hein Visser)

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.