29-04-16

Noorwegen:Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 61%

Noorwegen:Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 61%

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen is het afgelopen jaar opnieuw flink gegroeid. Inmiddels is 61% van het radio luisteren al digitaal, een stijging van 8%-punt ten opzichte van begin 2015. Noorwegen start in 2017 als eerste land ter wereld met de afschakeling van FM.

file_29807.jpg

Van het 61% digitaal luisteren, neemt DAB(+) met 49% het grootste aandeel in, gevolgd door internet met 18% en digitale televisie met 15%. Verreweg de meeste radioluisteraars kiezen dus nog steeds voor een radio.

 

Inmiddels heeft 2 op de 3 huishoudens in Noorwegen tenminste een DAB+radio in huis. Dit komt neer op ongeveer 3,3 miljoen ontvangers. Op dit moment zijn er nog 9,5 miljoen FM-radio’s in omloop. Toch begint DAB+ steeds meer ingeburgerd te raken, want in huis heeft deze vorm van digitale radio een aandeel van 35% tegenover 33% voor FM.

 

In de auto is FM nog steeds het populairste band om radio naar te luisteren. Het aandeel auto’s met een DAB+radio groeit echter gestaag. Inmiddels wordt 63% van de nieuwe auto’s geleverd met een DAB+radio. In totaal zijn er al 730.000 auto’s voorzien van een DAB+radio, wat neerkomt op 29% van het totale Noorse wagenpark.

 

De provincie Troms, in het noorden van Noorwegen, en Lapland gaan aan kop als het om digitaal luisteren gaat. Hier bedraagt het aandeel 75%. Dat uitgerekend in deze provincies digitaal luisteren het populairst is, is niet zo verwonderlijk. De FM-ontvangst in deze regio’s laat vaak te wensen over, terwijl de dekking via DAB(+) hier flink beter is.

 

Het grote voordeel van DAB(+) ten opzichte van FM in Noorwegen is dat er veel meer zenders te ontvangen zijn. In totaal zijn 25 stations landelijk via DAB(+) te ontvangen, tegenover vijf op FM. Daarnaast zijn de kosten om via DAB(+) uit te zenden flink lager. Zo heeft de publieke omroep NRK ruim 2000 FM-zenders nodig, terwijl er voor DAB ruim 500 nodig zijn en er ook nog eens meer stations op uitgezonden kunnen worden.

 

.

Volgend jaar staken de landelijke radiostations en de grote lokale radiostations in Noorwegen gefaseerd hun uitzendingen via FM. De eerste radiostations zijn zelfs al gestopt op FM.

 

De kleinere lokale omroepen blijven nog vijf jaar op FM uitzenden, maar gaan op termijn ook over op DAB+.

Radio NL  Martin Slijper

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.