24-10-15

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

 

Heel in den beginne, toen de TV hier in België net was geboren (op 31 oktober 1953), moesten we voor het bekijken van de programma's van het NIR (Brussel Vlaams dus) onze TV op 625 lijnen zetten.

 

Wie naar de Waalse TV (Brussel Frans dus) wou kijken moest zijn TV op 819 lijnen zetten...

 

_mire-rtf.jpg

 

En tenslotte wie naar de RTF (Rijsel) wou kijken in Vlaanderen (en dus een antenne had gericht naar Rijsel moest noodgedwongen ook al overschakelen op 819 lijnen...

 

Om het toen helemaal makkelijk te maken moest de Vlaamse kijker soms bij een Eurovisie uitzending (zoals bv. het Eurovisie Songfestival) na 'Het Nieuws' van 20 uur soms ook omschakelen toen de dia op het scherm verscheen 'Wij schakelen over naar 819 lijnen'.Afstandsbediening was nog ver weg en dus moest het gezinshoofd zijn/haar zetel verlaten teneinde het toestel van de juiste lijnen te voorzien.Kwestie van wat nog in beweging te blijven ook!

 

Onze TV toestellen waren duur, erg duur tegenover die van onze buurlanden.Het lijnenspel van toen zorgde daar voor en was overigens nog in zwart-wit en gebeurde dus volledig manueel.

 

Dat omschakelen was overigens een bijna dagelijks ritueel dat doorging tot 1959-1960 toen nieuwe technieken zorgden voor een spectaculaire doorbraak.Het omzetten van 625 naar 819 lijnen werd automatisch mogelijk.

 

En nu moeten we terug overschakelen....

 

Wintertijd.jpg

 

Enfin, gewoon maar om u te zeggen dat vannacht terug de wintertijd ingaat want volgens mededelingen terzake gaat deze nacht van zondag van 25 oktober 2015- terug de wintertijd in. U moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat uw nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.Dat wil zeggen dat de klok van 03.00 u naar 02.00 u gezet moet worden.

 

Maar uw wekker (en AL uw uurwerken en vergeet ook uw GSM niet) kan u al in de winterstand zetten net voor het slapengaan.Zo hoeft u de zalige nachtrust (verlengd met één uur) niet te onderbreken.

 

De zomertijd werd ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen en later terug heringevoerd (oliecrisis van eind 1973 had hiermede te maken).Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.De wintertijd zal duren tot 27 maart 2016. Dan schakelen we opnieuw over op zomertijd.


De huidige regeling voor de zomertijd dateert van 1977. Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen.

 

lijnen tv.jpg

.

Lees ook: De zomertijd heeft zijn tijd gehad door Frank Deboosere (via zijn website)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.