22-10-15

Italië:Hervorming kijk- en luistergeld voor de Rai

Italië:Hervorming kijk- en luistergeld voor de Rai

 

De Italiaanse regering gaat het kijk- en luistergeld in Italië dat voor de publieke omroep Rai (Radiotelevisione Italiana) wordt ingezet, hervormen.

 

naamloos.png

 

De heffing die ook bekend staat als canone Rai of abbonamento Rai kost thans per televisiehuishouden 113,50 euro per jaar. Daarmee wordt 1,7 miljard euro op jaarbasis opgehaald ten behoeve van de Italiaanse publieke omroep die daarmee een uitgebreid aanbod van zenders via radio, televisie en internet biedt met zowel landelijk als regionaal aanbod inclusief thematische zenders en een ‘on demand’-aanbod.

 

Vanaf 1 januari 2016 zal het te betalen bedrag omlaag worden gebracht naar 100 euro per jaar. Een belangrijke verandering is dat ALLE huishoudens met of zonder televisie moeten gaan betalen. Daarbij moeten alleen huishoudens waarvan de verblijfplaats een ‘eerste huis’ is, betalen (dus vakantiehuizen niet). De nieuwe regel wordt dat iedereen die een computer, tablet, smartphone, televisie en/of radio bezit moet betalen. Diegenen die kunnen aantonen dat niet te hebben kunnen ontheffing vragen.

 

22 miljoen huishoudens (met 59,8 miljoen mensen) in Italië zouden aldus 2,2 miljard euro moeten opleveren hiermee; zo’n 500 miljoen euro meer dan thans het geval is door ontduiking van de belasting die momenteel nog plaats vindt. In 2017 zal het Italiaanse kijk- en luistergeld worden teruggebracht naar 95 euro per jaar. Daarbij is het ook het plan om de kinderkanalen Rai Yoyo en Rai Gulp reclamevrij te maken. Ook nieuw is dat in termijnen betaald kan worden (dat kon tot nu toe niet er moest voor 31 januari betaald worden elk jaar).

 

Het Vlaamse kijk- en luistergeld (hoe het zat in Nederland leest u HIER) werd vanaf 1/1/2002 afgeschaft.Dit gebeurde in 2001 onder impuls van de sp.a-politicus wijlen Steve Stevaert.

 

Mediamagazine.nl

 

Lees ook: De geschiedenis van de radio & TV taks (11/1/2009)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.