18-10-15

Historisch radio leesstukje:'Nederlanders misleid, Duitsers getart'

Historisch radio leesstukje:'Nederlanders misleid, Duitsers getart'

 

Honderd jaar geleden nam het Belgisch leger in Baarle-Hertog een radiostation in gebruik. Om het te bouwen, moesten de Belgen alle onderdelen door het neutrale Nederland smokkelen naar de Belgische enclave. Het Duitse leger was woedend, maar moest machteloos toekijken.

 

1753345592.jpg

 

Zowat iedereen weet dat het Belgisch grondgebied achter de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog in Belgische handen bleef. Dat ook nabij de Belgisch-Nederlandse grens een stuk grondgebied niet door de Duitsers werd bezet, is veel minder bekend.

 

Het gaat om de Belgische gemeente Baarle-Hertog, helemaal in het noorden van de provincie Antwerpen. Die Belgische gemeente bestaat uit 26 stukken, waarvan er 22 omsloten worden door Nederlands grondgebied. Op hun beurt omsluiten die 22 Belgische enclaves nog eens 7 Nederlandse enclaves.

 

Het resultaat is een lappendeken van stukjes Belgisch en Nederlands grondgebied, waarbij je om de haverklap van het éne land in het andere belandt en de grens soms dwars door huizen en tuinen loopt.

 

1599493248.jpg

 

Begin 1915 besluiten de Belgen in één van de enclaves een radiostation te bouwen, waarmee ze Duitse berichten kunnen onderscheppen en zelf inlichtingen kunnen uitwisselen met de legerleiding achter de IJzer en de Belgische regering in Frankrijk.

 

Burgemeester Henri van Gilse – een overtuigde patriot, die reeds meer dan 10 jaar burgemeester is – biedt een geschikt stuk grond aan, dat aan drie kanten aan Nederlands grondgebied grenst, waardoor het veilig is voor eventuele Duitse beschietingen.

 

Het neutrale Nederland mag wel niet te weten komen wat de Belgen van plan zijn, want het kan de bouw van zo’n radiostation niet toelaten.

 

3579911911.jpg

 

Lees HIER het (mooie) complete radiostukje via De Redactie.be

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.