14-10-15

Muziekfestival (s) en gehoorbeschadiging

Muziekfestival (s) en gehoorbeschadiging

 

MTV heeft onderzoek gedaan bij de bezoekers van een muziekfestival. Uit het onderzoek blijkt dat te harde muziek leidt tot gehoorbeschadiging. Het risico op tijdelijk gehoorverlies kan worden verlaagd door het dragen van oordoppen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.

 

gehoorschade-muziek.jpg

                                                                                                           Foto:gehoortest.nl

 

Professor W. Grolman van UMC Utrecht: “Dit onderzoek is het eerste gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een outdoor muziekfestival.

 

Tijdens het muziekfestival in Amsterdam werd middels een officieel onderzoek (RCT) met ruim 50 proefpersonen de effectiviteit van oordoppen onderzocht. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de MTV Soundkeepr.; oordoppen die het geluid met 18 decibel dempen.”

 

Van de proefpersonen werd de helft geloot voor het dragen van oordoppen tijdens het festival, de andere helft voor het niet dragen van oordoppen. Bij alle proefpersonen werd voor én na 4,5 uur festivalbezoek een aantal vragenlijsten en gehoortesten afgenomen.

 

In de groep zonder oordoppen zagen de onderzoekers van het UMC Utrecht in samenwerking Van Boxtel hoorwinkels en Oticon Medical meer tijdelijk gehoorverlies. Een verslechtering in het gehoor werd gezien bij 42% van de mensen zonder oordoppen en slechts bij 8% van de mensen met oordoppen.

 

Dit betekent dat de kans op gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook had de groep zonder oordoppen vaker oorsuizen (tinnitus) dan de groep met oordoppen: 38% ten opzichte van 12%.

 

 

Oordop.jpg

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.