13-10-15

DAB+ nieuws:BBC Worldservice in Vlaanderen en Brussel!

DAB+nieuws:BBC Worldservice in Vlaanderen en Brussel!

 

Persbericht groen.gif

 

                                                              (Antwerpen - 12 oktober 2015)

Norkring België verwelkomt in november de Engelstalige BBC World Service radio op het DAB+ netwerk.De BBC is één van de meest gerenommeerde omroepen ter wereld.

 

logo BBC World Service.png

 

Eerder dit jaar lanceerde Norkring een commercieel DAB+ platform waarop momenteel 7 commerciële radiozenders* te beluisteren zijn. BBC World Service wordt eind deze maand aan het aanbod toegevoegd en zal dus ook thuis, op het werk of in de wagen gratis te beluisteren zijn in een perfecte digitale HD kwaliteit.

 

Het digitale aanbod van de VRT en RTBF (in totaal 16 DAB kanalen) blijft uiteraard behouden.

Norkring België staat als DAB+ licentiehouder in voor de distributie van het digitale signaal door de ether.

 

*TOPradio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, FamilyRadio en ClubFM

 

www.digitalradio.vlaanderen

 

Digital Radio DAB+.jpg

 

Over Norkring België

 

Norkring België is een netwerkoperator met een eigen omroepnetwerk en uitzendlicenties voor draadloze digitale televisie, digitale radio en andere digitale datatoepassingen in Vlaanderen en Brussel. Sinds 2009 is Norkring België de eigenaar van het zenderpark in Vlaanderen en Brussel. In 2009 verwierf Norkring België ook de licenties voor het aanbieden van een televisie en radio-omroepnetwerk en de bijhorende digitale frequentiepakketten.

 

norkring logo.png

 n.v.d.r.

Het was ook de bedoeling om de Engelstalige radiozender Radio X uit Brussel toe te voegen aan dit pakket. De lancering van Radio X is voorlopig echter uitgesteld. Grote commerciële omroepen in Vlaanderen als Q-music, Nostalgie en Joe FM hebben voor zover we weten nog geen plannen om digitaal te gaan uitzenden via de ether.

 

Naast Norkring zijn ook de publieke omroepen VRT, RTBF en BRF actief met digitale etheruitzendingen in België. Hierbij zendt de VRT uit in de oudere DAB-norm. De RTBF is ondertussen wel actief met uitzendingen in de nieuwere norm DAB+. De VRT is momenteel wel bezig met testuitzendingen in de DAB+ norm.Momenteel kan je Radio1 beluisteren in de nieuwe norm.

 

BBC Worldservice wordt doorgeven via Norkring haar pakket op kanaal 11A. Via de middengolf en in Europa ook de kortegolf (ontvangst via frequenties bestemd voor Afrika en het Midden-Oosten lukt soms nog wel) is BBC Worldservice al enige jaren grotendeels verdwenen uit de ether.

Overigens lukte het mij perfect op zaterdagavond 4 oktober j.l. om via (gewone) DAB aan de kust (meerbepaald in Oostende ) BBC radio1,2,3,4,5 en 6 te ontvangen alsmede BBC Asia en dus ook BBC World Service.Ik moet er wel bij schrijven dat de (goedkope) ontvanger aan het venster geplaatst was.

 

 

full31372906.jpg

 

 

Wat ontvangen wij zelf vrij goed?

 

Ondanks dat Vlaanderen ver achterblijft tegenover onze buurlanden valt er in de Denderstreek toch (al) wat te ontvangen tegenwoordig via DAB (de oude standaard) en zelfs DAB+. Jubelen doen we zeker niet want het aanbod is erg beperkt, enfin zeg maar zeer pover.We deden een proef op donderdag 8 oktober (2015).

 

Ondergenoemde zenders zijn vrij goed te ontvangen.Even sprietantenne wat bijregelen kan het signaal soms wél flink bijsturen. Belangrijk om weten is ook dat onze radio binnen in huis stond (living)...en dat we de sprietantenne voor onderstaande ontvangtest ook onaangeroerd lieten.Deze onderstaande radiozenders vlogen binnen...

 

Radio1 (VRT) DAB

Radio2 (VRT) DAB

Radio FG - DAB+

Radio Maria - DAB+

Radio Stad - DAB+

Sporza (VRT) DAB

Studio Brussel (VRT)DAB

Test Classic 21 (RTBF) DAB+

Test Musiq3 (RTBF) DAB+

Test Pure FM (RTBF) DAB+

Topradio-DAB+

VBRO Radio-DAB+

Viva Bruxelles (RTBF) DAB

VRT DAB+ test (momenteel signaal van Radio1) DAB+

BRF1 (RTBF) DAB

BRF2 (RTBF) DAB

Classic21 (RTBF) DAB

Club FM-DAB+

Family Radio-DAB+

Klara (VRT) DAB

Klara continuo (VRT) DAB

La Première (RTBF) DAB

MNM (VRT) DAB

MNM Hits (VRT) DAB

Nieuws+ (VRT) DAB

Musiq3 (RTBF) DAB

Pure FM (RTBF) DAB

Binnenkort wordt hier dus nog de BBC Word Service aan toegevoegd.

 

DAB.jpg

 

 

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.