18-10-15

Vraagje...is jouw muzikale smaak op 33 jaar gevormd?

Vraagje...is jouw muzikale smaak op 33 jaar gevormd?

 

Onderzoek van de muziekstreamingdienst Spotify toont aan dat de muzieksmaak van mensen niet meer evolueert eens ze de 33 voorbij zijn. "Je muzikale smaak voor een bepaald type muziek (metal, reggae, enz.) is al op z'n plek op je 12e, 13e, 14e levensjaar", zei Tom ter Bogt, professor Populaire Muziek en Jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht,onlangs in het Radio 1-programma "Hautekiet".

 

mOysDMw.jpg

 

"Het begin van het vastleggen van je smaak begint eigenlijk vroeger. De belangstelling voor een type muziek hou je vast, maar in de loop van je leven zal je nog bandjes leren ontdekken. Eens je in een bepaalde richting zit, blijf je daar",  nuanceert Ter Bogt, die zelf ook een onderzoek naar de muzieksmaak van mensen voerde.

 

Er is ook sprake van game changers (mensen die de muziek een andere richting uitsturen, cf. Stromae). "Wat je bij veel mensen die ook muziek maken, hoort: "Dat was hem écht. Die artiest heeft mijn leven veranderd."

 

Zijn ouders bepalend voor onze muzieksmaak? "Het blijkt dat er toch wel verbanden zijn tussen de smaak van de ouders en de kinderen. Meisjes zijn gevoeliger voor de smaak van hun ouders dan jongens. Bij één type muziek, namelijk klassieke muziek, is de overdracht heel belangrijk. Als je ouders van klassiek houden dan is de kans groot dat je kind daar ook van houdt", stelt Ter Bogt.

 

Wie zijn muzikale leeftijd wil inschatten, kan de test met 15 vragen doen op de site van Radio 1.

 

logo radio1.png

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.