09-10-15

NL:Publieke radiozenders met hogere bitrates op DAB+

NL:Publieke radiozenders met hogere bitrates op DAB+

 

De radiozenders van de publieke omroep (NPO) zenden sinds donderdag 8 oktober uit in een hogere bitrate via het digitale ethernetwerk van de publieke omroep op DAB+.

 

Panasonic RF-D10 (DAB-DAB+ en FM).jpg

Bitrate

 

De NPO voerde al enige tijd voordien testen uit via haar kanaal NPO Test op DAB+ in een uitzendkwaliteit van 96 kbps. De NPO zond voorheen uit met een bitrate van 64 kbps via DAB+. Sinds 8 oktober zijn de bitrates voor de meeste radiozenders van de publieke omroep verhoogd naar 96 kbps.

 

NPO Radio 1 en NPO Radio 4 zenden zelfs uit met een bitrate van 128 kbps. Bij NPO Radio 1 wordt er in het signaal van 128kbps wel een slideshow met visuele informatie meegezonden. Met een hogere bitrate kan er een betere audiokwaliteit worden verkregen.

 

Via het DAB+-netwerk van de NPO op DAB+ zijn naast NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul and Jazz en FunX ook de themazenders Radio 1 Extra, Top 2000 en 3FM Alternative te beluisteren. 

 

Begin volgend jaar zal het zenderaanbod van de NPO via DAB+ worden aangepast. NPO Top 2000 en NPO Radio 1 Extra verdwijnen maar de verwachting is dat NPO Sterren.nl en KX Radio worden toegevoegd.

 

Mediamagazine.nl

 

DAB+luisteren naar radio.jpg

 

n.v.d.r.

 

Ontvangst in Vlaanderen van de NPO zenders

 

Wie in Vlaanderen in een grensstreek woont met Nederland ontvangt zeker en vast ook alle hierboven opgenoemde zenders (vette druk) in DAB+.Met een gewone (goedkope DAB+ radio, zie foto bovenaan) is in de streek rond Aalst geen ontvangst mogelijk (binnenhuis en met de sprietantenne) van de NPO radio zenders.Maar het radiosignaal zelf bereikt wél de Denderstreek want bij het scannen verschijnen alle opgenoemde NPO zenders in het display en worden opgeslagen in het geheugen.

 

Zelf concludeer ik er uit dat bij gunstige weersomstandigheden(atmosferische storingen bv.) het (soms) moet lukken om te luisteren naar de Nederlandse NPO zenders. 

 

Wat ontvangen wij zelf vrij goed?

 

Ondanks dat Vlaanderen ver achterblijft tegenover onze buurlanden valt er in de Denderstreek toch (al) wat te ontvangen tegenwoordig via DAB (de oude standaard) en DAB+.Jubelen doen we zeker niet want het aanbod is erg beperkt, enfin zeg maar zeer pover.We deden een proef op donderdag 8 oktober (2015).

 

Meestal is het wel zo dat je ontvangst hebt oftewel gewoon helemaal niets...Ondergenoemde zenders zijn vrij goed te ontvangen.Even sprietantenne wat bijregelen kan het signaal wél flink bijsturen. Belangrijk om weten is ook dat onze radio binnen in huis staat...en dat we de sprietantenne voor onderstaande ontvangtest ook onaangeroerd lieten.Deze onderstaande radiozenders vlogen binnen...

 

Radio1 (VRT) DAB

Radio2 (VRT) DAB

Radio FG - DAB+

Radio Maria - DAB+

Radio Stad - DAB+

Sporza (VRT) DAB

Studio Brussel (VRT)DAB

Test Classic 21 (RTBF) DAB+

Test Musiq3 (RTBF) DAB+

Test Pure FM (RTBF) DAB+

Topradio-DAB+

VBRO Radio-DAB+

Viva Bruxelles (RTBF) DAB

VRT DAB+ test (momenteel signaal van Radio1) DAB+

BRF1 (RTBF) DAB

BRF2 (RTBF) DAB

Classic21 (RTBF) DAB

Club FM-DAB+

Family Radio-DAB+

Klara (VRT) DAB

Klara continuo (VRT) DAB

La Première (RTBF) DAB

MNM (VRT) DAB

MNM Hits (VRT) DAB

Nieuws+ (VRT) DAB

Musiq3 (RTBF) DAB

Pure FM (RTBF) DAB

 

DAB.jpg

 

tijdsbalkje rood 

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.