22-10-15

DAB+ in Vlaanderen blijft (nog) een pover iets

DAB+ in Vlaanderen blijft een pover iets...

 

Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in België de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit via hun provider Norkring (zenderpark) en de RTBF.

 

logo DAB+.jpg


In Nederland vond onlangs de week van de digitale radio plaats, waarmee radiostations, distributeurs en aanbieders van ontvangstapparatuur Digital Radio Plus (DAB+) met elkaar promoten. Opvallend genoeg is in ons land (België) nog maar amper sprake van DAB+ en op korte termijn komt daar geen verandering in.

 

De VRT (via provider Norkring) en de RTBF doen wel proeven samen met enkele lokale radiozenders. Nostalgie, Q Music en Joe FM doen vooralsnog in het geheel niet mee aan DAB (+) en hebben daar ook nog geen plannen voor aangekondigd.

 

DAB.jpg

VRT nog in testfase DAB+

DAB bestaat wel degelijk in België. De VRT zendt al sinds eind negentiger jaren (om precies te zijn 1997) uit in DAB, maar dan wel in de oude MPEG2 uitzendnorm.

 

Pas sinds afgelopen voorjaar is de VRT begonnen met een DAB+ test. Nadat daar afgelopen zomer Radio 2 West Vlaanderen op uitzond, kan je op die frequentie momenteel VRT Radio 1 horen in DAB+. Daarbij wordt in HE-AAC formaat uitgezonden met 80 kbps wat een uitstekende kwaliteit oplevert.

 

De VRT had eind september nog geen concrete plannen om (via Norkring) de oude DAB-zenders om te schakelen naar DAB+, maar onderzoekt dit dus wel.

 

De voordelen zijn betere ontvangst (bij een matig signaal is door de efficiëntere foutcorrectie het geluid toch goed, in tegenstelling tot het oude DAB dat zeer storingsgevoelig is) en een grote bandbreedtewinst. Zo zou de VRT dan ook alle vijf regionale versies van Radio 2 kunnen gaan uitzenden.

 

Maar ook de RTBF heeft een DAB+ test, maar DAB-signalen van de RTBF zijn in Brussel en grote delen van Wallonië te ontvangen. Maar de signalen dringen zelfs vrij ver door in Vlaanderen!

 

De DAB-signalen van de VRT bereiken in ieder geval ook grote delen van Zuid-Nederland, maar het signaal is erg storingsgevoelig zolang de oude DAB-norm wordt uitgezonden.

Luisteren naar RNW.jpg

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser) 

 

 

n.v.d.r.

 

Ontvangst in Vlaanderen van de NPO zenders

 

Wie in Vlaanderen in een grensstreek woont met Nederland ontvangt zeker en vast ook alle NPO radiozenders in DAB+.Met een gewone (goedkope DAB+ radio, zie foto hieronder) is in de streek rond Aalst geen ontvangst mogelijk (binnenhuis en met de sprietantenne) van de NPO radio zenders.Maar het radiosignaal zelf bereikt wél de Denderstreek want bij het scannen verschijnen alle opgenoemde NPO zenders in het display en worden opgeslagen in het geheugen.

 

1542440896.jpg

 

Zelf concludeer ik er uit dat bij gunstige weersomstandigheden(atmosferische storingen bv.) het (soms) moet lukken om te luisteren naar de Nederlandse NPO zenders. 

 

Wat ontvangen wij zelf vrij goed?

 

Ondanks dat Vlaanderen ver achterblijft tegenover onze buurlanden valt er in de Denderstreek toch (al) wat te ontvangen tegenwoordig via DAB (de oude standaard) en DAB+.Jubelen doen we zeker niet want het aanbod is erg beperkt, enfin zeg maar zeer pover.We deden een proef op donderdag 8 oktober (2015).

 

Ondergenoemde zenders zijn vrij goed te ontvangen.Even sprietantenne wat bijregelen kan het signaal wél flink bijsturen. Belangrijk om weten is ook dat onze radio binnen in huis staat...en dat we de sprietantenne voor onderstaande ontvangtest ook onaangeroerd lieten.Deze onderstaande radiozenders vlogen binnen...

 

Radio1 (VRT) DAB

 

Radio2 (VRT) DAB

 

Radio FG - DAB+

 

Radio Maria - DAB+

 

Radio Stad - DAB+

 

Sporza (VRT) DAB

 

Studio Brussel (VRT)DAB

 

Test Classic 21 (RTBF) DAB+

 

Test Musiq3 (RTBF) DAB+

 

Test Pure FM (RTBF) DAB+

 

Topradio-DAB+

 

VBRO Radio-DAB+

 

Viva Bruxelles (RTBF) DAB

 

VRT DAB+ test (momenteel signaal van Radio1) DAB+

 

BRF1 (RTBF) DAB

 

BRF2 (RTBF) DAB

 

Classic21 (RTBF) DAB

 

Club FM-DAB+

 

Family Radio-DAB+

 

Klara (VRT) DAB

 

Klara continuo (VRT) DAB

 

La Première (RTBF) DAB

 

MNM (VRT) DAB

 

MNM Hits (VRT) DAB

 

Nieuws+ (VRT) DAB

 

Musiq3 (RTBF) DAB

 

Pure FM (RTBF) DAB

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.